Programiranje se može naučiti na mnogo načina, a ovo je jedan od praktičnijih. Riječ je o zgodno napravljenoj aplikaciji koja će pomoći i totalnim početnicima da se upute u programiranje, savladaju temeljne koncepte, ali i druge aspekte programiranja kao i područja računarske nauke

 

Mimo je hvaljena i prilično popularna aplikacija koja omogućava da se na relativno bezbolan način i uz malo uloženog vremena svaki dan, ovlada temeljnim vještinama potrebnim za programiranje, shvati osnovni koncepti i pojmovi te se nauči sintaksa željenog programskog jezika

Nudi mogućnost učenja jezika kao što su Python, JavaScript, Java, HTML, CSS, Swift, Kotlin, C++, SQL, PHP i drugi. Sve je dodatno začinjeno igrom u kojoj se skupljaju bodovi i može se takmičiti s prijateljima. U suštini se svodi na rješavanje jednostavnih zadataka, odgovaranje na pitanja.. Tu su i različiti projekti koje treba da se odrade kako bi se dodatno izbrusile programerske vještine.

Dakako, na početku je sve zbilja jednostavno, ali kako se napreduje, tako će zadaci biti sve teži i zanimljiviji. Isto se odnosi i na projekte. Iskusni programeri će u nekom od ponuđenih jezika u ovoj aplikaciji pronaći zgodan izvor vježbi, ponavljanja koncepata, a možda ponešto i naučiti. Zgodno je i to što je svoje projekte moguće podijeliti s drugima.

Može se dati zamjerka na otežani upis programskog koda i to naročito kada zadaci postanu nešto složeniji. Ali tipkanje koda je svakako otežano na smartfonima. Srećom, omogućeno je učenje programiranja kroz Mimo i putem web pregledača.

Osnovna verzija je besplatna, ali tu je čitav niz ograničenja kao i činjenica da se prikazuju oglasi. Ko se toga želi riješiti i ozbiljnije da uči uz pomoć Mima, moraće da plaća 80 dolara godišnje ili 6,66 dolara mjesečno. Na završetku kursa, može se dobiti i sertifikat. Cijena se čini veća, ali Mimo je dobrim djelom opravdava iako ne treba da se očekuju čuda.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.