CyberNews je u petak izvijestio da je baza podataka Google Cloud otkrila lične podatke otprilike 200 milijuna Amerikanaca. Nije jasno ko je bio vlasnik baze podataka, a činilo se da je obrisan 3. marta, ali to zapravo nije bio kraj sage. Od tada stvari su samo čudnije.

Krenimo redom. CyberNews je rekao da baza podataka sadrži 800 GB podataka u tri mape. Prvo je imala 200 milijona zapisa o pojedincima koji Žive u Americi. Drugo, imala je „zapisnike o hitnim pozivima vatrogasne službe sa sjedištem u SAD-u“. Treće, imala je „popis nekih od 74 stanice za dijeljenje bicikala (bike share program) koje su nekad pripadale programu dijeljenja bicikala“.

CyberNews je rekao da su u evidencijama prikupljene sljedeće informacije o njihovim subjektima:

  • Puna imena i naslovi izloženih pojedinaca
  • E-adrese
  • Telefonski brojevi
  • Datumi rođenja
  • Kreditne ocjene
  • Kućne i hipoteke adrese nekretnina, uključujući njihove tačne lokacije
  • Demografski podaci, uključujući broj djece i njihove spolove
  • Detaljni podaci o hipoteci i porezu
  • Detaljni profili podataka, uključujući informacije o osobnim interesima, ulaganjima, kao i političkim, dobrotvornim i vjerskim donacijama
Primjer procurilih podataka
Primjer procurilih podataka

 

CyberNews je nagađao da su neke informacije preuzete iz američkog Biroa za popis stanovništva, ali prema njegovim analitičarima, samu bazu podataka je vjerovatno održavala „kompanija koja se bavi marketingom podataka ili kreditna kompanija“. Nažalost, nesigurna baza podataka navodno nije sadržavala nikakve podatke koji bi otkrili identitet njenog vlasnika.

Čini se da je i sama baza podataka obrisana 3. marta. To bi moglo biti dobro, jer to znači da informacije više nisu javno izložene, ali to bi moglo značiti i da je haker obrisao bazu podataka nakon što je kopirao zapise s namjerom da ih proda nekom drugom. I tu stvari postaju još čudnije.

CyberNews je rekao da „nismo uspjeli otkriti kome [baza podataka] pripada prije nego što je neidentifikovana osoba izbrisala sve zapise i ostavila je vezu do web stranice na kojoj gusar koji pleše i traži od posjetioca da poprave svoju sigurnost“.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.