Huawei i China Mobile postavili su mobilnu mrežu pete generacije (5G) na vrh svijet. Stanica koja odašilja signal postavljena je na Mount Everest-u ili na 6500 metara nadmorske visine.

 

Tim što su pokrili Mount Everest 5G signalom, dvije kineske kompanije su željele da demonstriraju svu moć nove tehnologije. Htjeli su da dokažu kako je poprilično otporna i na ekstremne uslove koji vladaju na takvim visinama. Stanica koja se nalazi na 6500 metara nije jedina. Druga se nalazi na 5800 metara, dok je treća na 5300 metara.

Na taj način se pruža potpuna pokrivenost 5G signalom Mount Everest-a na sjevernom grebenu, ali i pokrivenost na samom vrhu. Riječ je o 8840 metara nadmorske visine i brzina koja se „hvata“ jest 1Gbps!

„Huawei čvrsto vjeruje da tehnologija znači da se učini svijet boljim mjestom. Ljepota Mount Everest-a može se prikazati putem video zapisa visoke rezolucije 5G i VR iskustva, koji takođe pruža daljnji uvid planinarima, naučnicima i drugim stručnjacima za prirodu i sve oko nje. Istorijska institucija na Mount Everest-u još jednom dokazuje da tehnologija 5G harmonično povezuje čovječanstvo i Zemlju“, slikovito se opisalo u Huawei-jevom saopštenju za javnost.

Takve riječi su podržane i od strane China Mobile, naravno, koji je reklamirao 5G projekt na Mount Everest-u kao „ne samo još jedan ekstremni izazov u zoni isključenja u ljudskom život“, već i kao nešto što je „postavilo solidne temelje za kasniji razvoj 5G pametnog turizma i 5G komunikacije za naučno istraživanje.“

Dakle, situacija sa američkim sankcijama ne uspijeva se negativno odraziti na Huawei. Dakako da je njegovo poslovanje naišlo na prepreke, i da je rast usporen, ali i dalje se bilježi. Ukratko, nikakvog pada nema, kineski tehnološki gigant suvereno korača naprijed i potvrđuje svoju moć.

To će Sjedinjene Američke Države, kao i njene zemlje saveznice da svakako zabrine.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.