Mozilla je objavila plan uklanjanja podrške za FTP protokol iz Firefoxa  da bi zaštitila korisnike i motivisala okretanju ka novoj i bezbjednijoj tehnologiji

 

Mozilla planira da ukloni podršku za FTP protokol iz Firefoxa. Korisnici neće moći da preuzimaju datoteke na taj način, a neće moći ni da pregledavaju sadržaj FTP linkova i foldera unutar Firefox internet pregledača.

„Činimo to iz bezbjednosnih razloga“, potvrdili su iz Mozille.

„FTP je nije bezbjedan protokol i ne postoji potreba da ga se preferira pred HTTPS protokolom prilikom preuzimanja podataka. Takođe, dio FTP koda je jako star, nesiguran i težak za održavanje. Pronašli smo dosta bagova u njemu kroz sve ove godine i više nema potrebe za takvim rizikom. Zato, na ovaj način želimo da zaštitimo korisnike i damo motiva da se okrenu novoj i bezbjednijoj tehnologiji“ – pojasnili su iz Mozille.

Odluka stupa na snagu u aprilu ove godine, s pojavom Firefox 77 internet pregledača.

Postoji jedan detalj sa dolaskom novog pregledača koji korisnici trebaju da znaju – ručno će se „paliti“ FTP u Firefoxu. To će da olakša korisnicima koji su skloniji FTP protokolu.

Potrebno je samo da se uđe u „about:config“ stranicu i omogući FTP. Jedino će se na taj način moći vidjeti i preuzeti datoteke. Krajem ove godine ili početkom iduće kod će da bude u potpunosti uklonjen, a samim tim i svaka mogućnost korišćenja FTP protokola.

U tom slučaju, svi bi trebali da budu spremni na novitete, bez izuzetaka ili izgovora.

Recimo, Google je za Chrome donio takvu odluku još prošle godine, a nova pravila stupaju na snagu sa Chrome 81 pregledačem, a kod se uklanja s Chrome 82.
Ovo postaje trend i okretanje budućnosti koja će biti bezbjednija, stabilnija, brža i bolja u svakom pogledu.

Naravno, početak i prilagođavanje neće biti lak, ali kad se stekne navika, korisnici će shvatiti da su profitirali s poboljšanjima.

(It mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.