Elon Musk, mulitimilijarder, svoje bogatstvo najviše duguje kompanijama Space X i Tesla

 

„Ali, da budem iskren“, napisao je Musk na Tviteru, „na samom početku, 90 odsto sam bio siguran da će vrijednost kompanija Space X i Tesla biti nula dolara“.

Uprkos tome Musk je nastavio sa poslovanjem i sam ulagao milione.

Nakon što je eBay preuzeo PayPal za 1,5 milijardi dolara, Musk je navodno od toga zaradio 200 miliona dolara. Sto miliona dolara uložio je da osnuje Space X 2002. godine, a 2004. godine uložio je 6,3 miliona dolara u Teslu.

„Smatrao sam da su nam šanse za uspjeh toliko niske, da nisam hteo da rizikujem ničija sredstva, sem svoja sopstvena“, rekao je Musk 2016. godine o Tesli.

Što se tiče ulaganja u Space X, kako je Musk rekao jednom prilikom, „svi su govorili da će time izgubiti novac od PayPal-a. „Moje mišljenje je bilo da su vjerovatno u pravu“, podsjetio se Musk na konferenciji NASE 2016. godine. „Ali bilo je vrijedno pokušaja“, dodao je.

 

Četvrti neuspjeh značio bi „game over“

 

U prvim danima, uspjeh nije dolazio brzo. Space X i Tesla suočavali su se sa velikim preprekama, te su tako obe kompanije skoro bankrotirale 2008. godine, naveo je Elon Musk.

Svemirski turizam SpaceX Falcon
Svemirski turizam SpaceX Falcon

Space X se na samom početku suočio sa serijom neuspjeha. Prva tri pokušaja lansiranja Falcona 1, prve višekratne rakete, bila su neuspješna. Ovo je posebno uznemirilo Musk-a, jer je stvarajući Space X njegov plan bio kreiranje višekratnih letjelica i multiplanetarnog života.

„Četvrti neuspjeh značio bi ‘game over'“, rekao je Musk na konferenciji 2017. godine. „Na sreću četvrto lansiranje, u koje je bio uložen posljednji novac koji smo imali za Falcon 1, bilo je uspješno“

Kada je Musk početkom dvehiljaditih uložio u tadašnji Tesla Motors, kompanija je bila autsajder u automobilskoj industriji. U to vreme, kako je naveo Musk krajem februara ove godine, niko se nije bavio električnim automobilima.

Do 2008. godine kompanija je bila suočena sa nedostatkom sredstava, ali i proizvodnim problemima automobila „Tesla Roadster“. Ali ubrzo su počele da stižu investcije zahvaljujući kojima je uspjela da opstane. U 2012. godini Tesla je započela proizvodnju Tesla Model S koji je bio pristupačniji.

Uprkos Musk-ovim predviđanjima, i Space X i Tesla su nadmašili očekivanja i učinili Musk-a bogatim čovjekom.

Space X sada vrijedi 46 milijardi, dok je tržišna vrijednost Tesle 379 milijardi dolara.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.