OpenAI je najavio svoj najnoviji AI jezički model  GPT-4o za koji kaže da će učiniti ChatGPT pametnijim i lakšim za korišćenje

 

Novi AI model, nazvan GPT-4o, je ažuriranje prethodnog modela GPT-4 kompanije, koji je lansiran prije nešto više od godinu dana.

Model će biti dostupan korisnicima koji nisu plaćeni, što znači da će svako imati pristup najnaprednijoj tehnologiji OpenAI putem ChatGPT-a.

Open AI ističe da je GPT-4o (o=omni) korak ka mnogo prirodnijoj interakciji između čovjeka i računara, pošto prihvata kao ulaz svaku kombinaciju teksta, zvuka i slike i generiše multimodalni odgovor.

„Ovo je prvi put da zaista pravimo ogroman korak naprijed kada je u pitanju jednostavnost korišćenja“, istakla je tehnološka direktorka Open AI Mira Murati.

Novi AI model će moći da prepozna i emocije u glasu korisnika, da brže i kvalitetnije nego ranije komunicira na 50 različitih jezika , kao i da značajno poboljša mogućnosti postojećeg četbota ChatGPT.

Izvršni direktor Open AI Sem Altman je ranije najavio na društvenoj mreži X da „osjeća kako je ovo magija“, i da je kompanija „naporno radila“ na nekim novim stvarima za koje misli da će se svidjeti ljudima.

Novo izdanje dolazi u trenutku kada OpenAI nastoji da ostane ispred rastuće konkurencije u trci u AI naoružanju. Rivali, uključujući Google i Meta, rade na izgradnji sve moćnijih modela velikih jezika koji pokreću chat botove i koji se mogu koristiti za dovođenje AI tehnologije u razne druge proizvode.

 

Razgovor sa ChatGPT-om

 

Rukovodioci OpenAI demonstrirali su glasovni razgovor sa ChatGPT-om kako bi dobili upute u realnom vremenu za rješavanje matematičkog problema, ispričali priču prije spavanja i dobili savjete za kodiranje.

ChatGPT je bio u mogućnosti da govori prirodnim glasom koji zvuči ljudski, kao i glasom robota — i čak je otpjevao dio jednog odgovora. Alat je takođe mogao da pogleda sliku grafikona i razgovara o tome.

Takođe su pokazali model koji detektuje emocije korisnika; u jednom slučaju, slušalo je disanje rukovodioca i ohrabrilo ga da se smiri.

Ažurirana tehnologija i funkcije će biti uvedene u ChatGPT u narednim mjesecima. Korisnici besplatnog ChatGPT-a imaće ograničen broj interakcija sa novim GPT-4o modelom pre nego što se alatka automatski vrati na oslanjanje na stari GPT-3.5 model; plaćeni korisnici će imati pristup većem broju poruka s najnovijim modelom.