Turska komisija je u januaru takođe kaznila Metu sa 160.000 dolara dnevno zbog nedostatka dovoljne dokumentacije kao dio prethodne istrage

 

Turska komisija za konkurenciju kaznila je kompaniju Meta sa 1,2 milijarde lira (37,2 miliona dolara) nakon što su završene dvije odvojene istrage o dijeljenju podataka na njenim platformama Facebook, Instagram, WhatsApp i Threads.

Turska komisija je u decembru pokrenula istragu protiv kompanije Meta zbog mogućeg kršenja zakona o konkurenciji povezivanjem svojih društvenih medija platformi Threads i Instagram. Komisija je u martu uvela privremenu mjeru koja bi trebalo da ometa dijeljenje podataka između ove dve platforme. Meta je prošlog mjeseca saopštila da će privremeno obustaviti Threads u Turskoj kako bi se pridržavala privremene naredbe.

Komisija je u sada saopštila da je izrekla kaznu od 898 miliona lira za proces usaglašavanja i istrage pokrenute protiv Facebook-a, Instagram-a i WhatsApp-a, kao i dodatnu kaznu od 336 miliona lira za posebnu istragu o Threads-u.

Korisnicima će biti omogućeno da spoje lične podatke između Facebook-a, Instagram-a i WhatsApp-a uz njihov pristanak. Zatim će biti obavješteni o korišćenju podataka, prema odluci komisije. Korisnici će moći kasnije da promijene svoje postavke, ako je potrebno, koristeći “centar naloga” na platformama, navela je komisija.

U januaru je komisija takođe kaznila Metu sa 160.000 dolara dnevno zbog nedostatka dovoljne dokumentacije kao dio prethodne istrage. Takođe, u martu je izrekla dnevnu kaznu od 4,8 miliona lira zbog obavještenja o dijeljenju podataka.

Takođe, 2022 godine, komisija je odlučila da kazni Metu sa 346,72 miliona lira zbog kršenja zakona o konkurenciji.

(Reuters)