U hakerskom napadu u maju 2015. godine cjelokupan sistem Bundestaga bio je blokiran danima i odvojen od internet mreže

 

Njemački istražitelji otkrili su identitet ruskog hakera koje je prije pet godina ušao u IT sistem Bundestaga (njemački parlament) te je za njim raspisana međunarodna potjernica, javili su mediji u utorak.

Službenici Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) su nakon dugotrajne i mukotrpne istrage zaključili da je riječ o hakeru Dmitriju Badinu (29), koji radi za Rusku obavještajnu službu GRU – javlja zajednički istraživački tim njemačkih javnih servisa WDR i NDR te dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Savezno državno tužilaštvo zaduženo za slučajeve u kojima se radi o ugrožavanju društvenog poretka, izdalo je nalog za hapšenje i raspisalo međunarodnu potjernicu. U istrazi su učestvovali i službenici Saveznog ureda za informatiku i stručnjaci Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

U hakerskom napadu u maju 2015. godine cjelokupan sistem Bundestaga bio je blokiran danima i odvojen od internet mreže. Hakeri su pritom ukrali 16 gigabajta podataka među kojima i mnoge povjerljive dokumente poput prepiske zastupnika njemačkog parlamenta.

Na udaru napada našao se i zastupnički ured kancelarke Angele Merkel. Program za špijuniranje lozinki ušao je u sistem Bundestag-a preko lažnog e-maila Ujedinjenih nacija poslan na adrese nekoliko zastupnika.

Prema pisanju medija riječ je o istom hakeru kojega FBI sumnjiči da je učestvovao u sajber napadu na Demokratsku stranku tokom predizborne kampanje 2016. te na Svjetsku antidopinšku agenciju Wada.

(24sata.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.