Jednu sedmicu nakon što je Garmin platio višemilionsku otkupninu, ransomware pogodio i Canon

 

Samo nedjelju dana nakon što se Garmin oporavio od napada za otkupninu – ransomware, podaci i sistemi koji pripadaju japanskoj tehnološkoj firmi Canon, navodno se drže kao taoci. BleepingComputer izvještava da je ukradeno 10TB podataka kompanije jer Canon trpi raširene sistemske prekide u radu.

Više od dvije desetine domena u vlasništvu kompanije Canon pogođeno je zbog kvarova. Canonova web lokacija u SAD-u trenutno kaže da je za održavanje neophodno iako izgleda da utiču na njene globalne i japanske web lokacije.

U internom emailu kompanije Canon IT navodno se navodi da kompanija ima „široko rasprostranjenih sistemskih problema koji utiču na više aplikacija, timova, e-pošte i druge sisteme koji trenutno nisu dostupni“. BleepingComputer je također dobio djelomični snimak navodne poruke o otkupnini poslane kompaniji Canon koja identifikuje Maze ransomeware koji je korišten u napadu.

Dio poruke koji su napadači poslali Canon-u (Foto: BleepingComputer)
Dio poruke koji su napadači poslali Canon-u (Foto: BleepingComputer)

Za razliku od ransomewara WastedLocker koji je navodno korišten u Garmin napadu, Maze šifrira interne sisteme i precizira podatke. Kada ih je kontaktirao BleepingComputer, hakerska grupa koja se nalazi iza napada Maze-a rekla je da su ukrali Canon-u „10 terabajta podataka, privatne baze podataka itd“. Podaci bi mogli završiti na mjestima curenja podataka ako Canon odbije platiti otkupninu. Garmin je navodno platio višemilionsku otkupninu kako bi vratio pristup svojim sistemima.

Kada su sa portala The Verge su pitali za komentar o istinitosti izvještavanja BleepingCompjutera, Canon je rekao da istražuje situaciju.

 

(TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.