Naučnici, odnosno astrofizičari napravili su trodimenzionalnu simulaciju svemira koja je strašno brza i fantastično precizna.  Imaju samo jednu začkoljicu, ne znaju zašto ‘radi’ tako dobro.

Proceedings of the National Academy of Sciences je  objavljen njihov rad, i predstavlja nevjerojatan iskorak u takvim simulacijama. Mogao bi to da bude dobar uvod u razumijevanje prirode svega.

Novi sistem je sposoban da simulacije izvede puno brže od onih ranijih, međutim to je samo parče cijele priče.

Na njihovo iznenađenje, istraživači su takođe primjetili da je ovaj sistem vještačke inteligencije sposoban da proizvede simulacije svemira pod različitim uslovima.

Tokom zaključivanja testova, tim je podesio ulazne varijable kao što je količina tamne materije u virtualnim  univerzumima, a sistem je ipak uspio da izbaci precizne simulacije, uprkos tome što nije bio posebno obučen za ove promjene.

„To je kao da naučite softver za prepoznavanje s nizom slika pasa i mačaka, i onda shvatite da on može prepoznati i slonove. Niko ne zna kako to može, kako mu to uspijeva, i to je misterija koju bi trebalo riješiti“, rekla je Shirley Ho, koautorka studije.

Sistem kojeg nazivaju Deep Density Displacement model (model dubinskog pomaka, ili D3M) brzo je postao tema istraživanja naučnika koji pokušavaju raspetljati tu zamršenost „deep learninga“.

Model stvara simulacije svemira nakon što mu je dat niz vektora pomaka za čestice u sistemu: ovi vektori, jednostavno rečeno, definišu smjer i udaljenost koju bi čestice trebale usmjeriti dok se svemir širi.

Zatim se ovi vektori pretvaraju u slike koje pokazuju kako se čestice materije kreću, pod dejstvom gravitacije, i skupljaju se zajedno da bi formirale mreže galaksijskih niti tokom vremena.

Astrofizičarima bi to u budućnosti mogao postati koristan alat, sposoban da im prikaže preciznije rezultate od alternativnih.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.