Društveni mediji preplavljeni su tvrdnjama da su Google ili Apple potajno instalirali COVID-19 praćenje na iPhone i Android telefone korisnika

 

Jeste li vidjeli nešto o praćenju COVID-19 na vašem pametnom telefonu?

Ne brinite, na sigurnom ste.

Nije u pitanju nikakav zlonamjerni haker koji se infiltrirao u vaš telefon i instalirao zlonamjerni softver.

Ono što zapravo vidite su temelji koje su Apple i Google uradili kako bi omogućili vladama i zdravstvenim agencijama da razviju vlastite pratioce COVID-19, a također da omoguće krajnjem korisniku mogućnost da isključe opciju ako to žele. To nije aplikacija (tehnički je to okvir API-ja), a samo odobrene aplikacije mogu koristiti ovu opciju.

I krajnji korisnik to kontroliše. Od instaliranja aplikacije, uklanjanja i brisanja podataka.

Obe kompanije izdale su izjavu u kojoj su istakli svoje planove još u maju.

Apple je tu značajku predstavio kao dio svog ažuriranja za iOS 13.5 za iPhone. Možete ga pronaći tako što ćete otvoriti Postavke> Privatnost> Zdravlje u programu COVID-19 Exposure Logging. Tamo objašnjava da je za uključivanje funkcije potrebna ovlaštena aplikacija.

iOS Covid19 Exposure Logging
iOS Covid19 Exposure Logging

 

Za Android, Google je to predstavio kao dio ažuriranja Google aplikacije koja se prenosi putem Google Play Store-a, za razliku od korisnika koji moraju čekati – potencijalno zauvijek – na ažuriranje Androida.

Za Android idite na Postavke> Google i kliknite na obavijesti o izloženosti COVID-19, gdje ćete dobiti sve detalje.

Covid-19 Notifications Android
Covid-19 Notifications Android

 

Osim ovoga, niko ništa nije instalirao i niko vas ne prati koristeći ovu funkciju.

(Zdnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.