Striming video servis Netfliks imaće drugu priliku da na dodjeljivanju Nagrada američke filmske akademije slJedećeg mjeseca preuzme glavnu nagradu filmske industrije od tradicionalnih holivudskih filmskih studija, a dobio je čak 24 nominacije za Oskara

 

Dva Netfliksova filma, mafijaški ep „Irac“ i bračna drama o razvodu „Priča o braku“, osvojili su nominacije za Oskara za najbolji film koji će biti dodeljen 9. februara. Netfliks je dobio ukupno 24 nominacije, više nego bilo koji drugi producent, prenio je sinoć Rojters.

Gigant Silicijumske doline boriće se za Oskara protiv holivudskih studija starih preko jednog vijeka, uključujući Juniverzal pikčers, Vorner bros i Kolumbija pikčers.
Mračna priča o porijeklu stripskog junaka „Džokera“ vodi sa 11 nomancija. „Irac“, Juniverzalov epski „1917“ o prvom svjetskom ratu i film Kventina Tarantina „Bilo jednom u Holivudu“, koji je producirala Kolumbija, dobili su po 10.

Sukob između bioskopa i Netfliksa zbog filma "The Irishman"
The Irishman

Osvajanje oskara za najbolji film poboljšalo bi reputaciju Netfliksa u filmskoj industriji i dalo bi mu nova prava u sve jačoj konkurenciji u borbi za gledaoce. Kompanija je počela sa izdavanjem originalnih filmova 2015. godine i pokušava da izgradi kolekciju prestižnih filmova zajedno sa desetinama svojih komedija, trilera i akcionih spotova.

Prošle godine Netfliksova „Roma“ nominovana je za najbolji film, ali nije pobijedila.

Filmski kritičar Oven Glajberman predviđa je da će servis za striming ponovo izgubiti u trci za glavnu nagradu od „1917“ ili „Bilo jednom u Holivudu“, dok, kako tvrdi, „Irac“ nema „to što je potrebno da pređe liniju“.

Pročitajte još: Netflixova serija The Witcher učinila je igru još popularnijom

Za „Irca“, koji govori o nestanku vođe sindikata Džimija Hofa, Martin Skorceze dobio je nominaciju za najboljeg režisera, a Al Pačino i Džo Peši za sporedne uloge.

Zvezde filma „Priča o braku“ Skarlet Johanson i Adam Drajver, koji igraju šou-biznis par koji vodi borbu za razvod i starateljstvo, dobili su nominacije za glavne uloge.

Među ostalim Netfliksovim filmovima, „Klaus“ i „Izgubio sam tijelo“, nominovani su u kategoriji najbolji animirani filmo. Biografski film „Dvojica papa“ dobio je tri nominacije.

 

Nominacije za Oskara – nedostatak raznolikosti?

 

Posle nominacija za ovogodišnjeg Oskara primjetno je da među kandidatima za najbolju režiju nema žena, kao i da je među 20 nominovanih glumaca i glumica samo jedna afroameričkog porijekla.

„Čestitke ovim muškarcima“, rekla je voditeljka ceremonije nominacija Oskara Isa Rej, pošto je objavljeno da se za Oskara za najbolju režiju neće takmičiti rediteljke, a ova tema kruži društvenim mrežama uz haštag „Reditelji toliko muški“.

Ovogodišnje nominacije pokazuju konstantan trend zaobilaženja žena reditelja, konstatuje AP.

Do danas, jedina žena koja je osvojila Oskara za režiju je Ketrin Bigelou za film „Katanac za bol“.

Ketrin Bigelou

Vidljiv je još jedan problematičan trend kod ovogodišnje 92. dodjele Oskara – od 20 nominovanih glumaca i glumica jedino je Sintija Erivo koja igra u filmu „Harijet“ Afroamerikanka. To je navelo neke korisnike Tvitera da ožive haštag „Oskar tako bijel“ iz 2015. godine.

Akademija za filmsku umjetnost nije odgovorila na zahtjev da komentariše kritike na njen račun zbog nedostatka raznolikosti, navodi Rojters.

A, iz trke za Oskara ispale su i zvijezde kao što su Dženifer Lopez, Bijonse i Robert de Niro.

Svečanost dodjele Oskara biće održana 9. februara u teatru „Dolbi“ u Los Anđelesu.

(B92/TANJUG)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.