Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) objavila je novu „crnu listu“ trgovaca na internetu, sa fokusom na Fejsbuk i Instagram

 

„Crnu listu“ trgovaca na internetu čine trgovci koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, saopšteno je iz NOPS. Kako navode iz NOPS, na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram najviše je trgovaca koji se bave prodajom obuće, odjeće, suplemenata i dodataka ishrani, parfema…

„Crnu listu“ internet trgovaca NOPS-a možete pogledati na stranici Crna lista.

„Pretpostavka je da na listi postoje trgovci koji su eventualno i registrovani, a na listi su se našli iz razloga što ne poštuju Zakon. Svaki trgovac koji dostavi dokaz da posluje u skladu sa Zakonom, biće uklonjen sa liste. Lista nije konačna, svakodnevno će biti ažurirana“, navode iz NOPS-a i apeluju na potrošače koji imaju bilo kakav problem s neregistrovanim trgovcima na društvenim mrežama da im dostave nazive profila.

Trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači:

  • poslovno ime,
  • adresu sjedišta,
  • kontakt podatke,
  • matični broj (MB),
  • poreski identifikacioni broj (PIB),
  • detaljne podatke o cijeni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Ukoliko trgovac posjeduje sve navedene podatke i ukoliko su isti tačno navedeni (provjera se može izvršiti putem registra pravnih lica na internet stranici Agencije za privredne registre – APR (http://pretraga2.apr.gov.rs/unifiedentitysearch)), smatra se da isti posluje u skladu sa Zakonom i da je kupovina kod takvog trgovca bezbjedna, u smislu da se u toj situaciji primenjuju i odredbe Zakona o zaštiti potrošača i dr. zakona kojima se reguliše poslovanje van poslovnih prostorija trgovca.

(potrosac.info)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.