Nothing Phone (2) je dobro opremljen uređaj srednjeg opsega, koji dolazi sa sposobnim Snapdragon čipsetom, velikim ekranom koji se lako pomiče i nekoliko dodataka poput bežičnog punjenja i vibracije

 

Nothing Phone (2) dosta liči na telefon Nothing (1), ali očigledno je da je došlo do nekih poboljšanja u ovom trenutku. Telefon je sada veći, širi se kako bi ponudio veći ekran, dok se odmah osjeća prefinjenost.

Sjajno je što se Nothing odlučio za IP54 ocjenu zaštite. Naravno, nije baš tamo sa vrhunskim IP68 specifikacijama, ali to znači da će postojati zaštita kada padne kiša, čuvajući vaš telefon od prskanja vode.

 

Glyph Interface

 

Veliki dio dizajna je, naravno, fokusiran na Glyph Interface na zadnjoj strani telefona. Taj uzorak LED dioda na zadnjoj strani telefona ima 33 odvojene zone – 11 segmenata LED traka i ukupno 22 zone LED osvetljenja. To omogućava više prilagođavanja i neke pametne funkcije, kao što je tajmer koji se može grafički prikazati na zadnjoj strani telefona preko linije koja se povlači. Ovdje se mogu videti i nova obavještenja, poput kontrola zvuka i indikatora vremena.

Različite aplikacije mogu da se povežu sa gornjim lijevim LED-om za Essential Glyph obavještenja. Pored toga, Nothing će svoj Glyph interfejs SDK i API omogućiti developerima, pa se očekuju i dodatne nove funkcije u budućnosti.

Gylph Interface je eksponat. To je u velikoj mjeri virusno marketinško oružje za Nothing, a istovremeno vam daje nešto drugo sa čime se možete igrati. Nijedan drugi telefon ne ide dalje od blistave ivice za obavještenja (Motorola) osim ako nemate telefon poput ROG telefona sa zadnjim ekranom.

 

Ekran i hardver

 

Telefon Nothing (2) dobija veći ekran od Nothing telefona (1), proširujući se na 6,7 ​​inča. To je LTPO OLED panel, što znači da može pružiti prilagodljive stope osvježavanja od 1-120Hz kako bi optimizovao prikaz sadržaja koji gledate. Ekran može biti lijep i živahan, ali je automatski osvjetljenje malo dosadno po defaultu.

Morate povećati osvijetljenost da bi sadržaj iskočio i zaista oživio. Automatsko osvjetljenje je tu da bi se očuvalo trajanje baterije, ali ovo neće dati najbolje rezultate na ekranu. Nothing nudi 1000 nita, sa maksimumom od 1600 nita i podržava HDR – ali to ne vidite dok ne povećate osvijetljenost.

Nothing Phone 2

U srcu telefona nalazi se Snapdragon 8+ Gen 1. To je malo starija hardverska platforma iz 2022. godine, ali prednost koju nudi je ta što je vodeći. To nam pokazuje da Nothing želi da radi sa nečim uspostavljenim i da će to dati više snage za kamere – a znamo iz vodećih telefona iz 2022. godine da radi dobro.

Napaja ga baterija od 4700mAh sa podrškom za 45W punjenje preko kabla i 15W bežično punjenje.

Skener otiska prsta na ekranu radi dobro. Brz je i pouzdan za otključavanje, dok se u okviru nalaze i stereo zvučnici. Zvučnici nude razumnu jačinu zvuka, ali većinu posla obavlja zvučnik na bazi telefona, pri čemu zvučnik za uvo proizvodi više tonove. Bas opada kako se jačina zvuka povećava i stvari postaju malo napregnute..

 

Kamere

 

Na zadnjoj strani Nothing telefona nalazi se dvostruki raspored kamera (2), pri čemu Nothing ukazuje na nadograđeni Snapdragon hardver s dodatnom snagom za pokretanje kamera. To je nadogradnja na noviji senzor za glavnu kameru – Sony IMX890 u odnosu na IMX766 prethodnog telefona – ali ideja ostaje ista. Cilj je da se daju dvije pristojne kamere, umjesto da se pakuje telefon senzorima za duff samo da biste se hvalili da imate više kamera na listi specifikacija.

Glavna kamera je od 50MP, a posjeduje OIS i EIS stabilizaciju slike. Ultraširoka kamera od 50MP koristi Samsungov JN1 senzor.

U punch-hole izrezu u vrhu ekrana se nalazi 32MP selfi kamera, sa Sony IMX615 senzorom i podrškom za snimanje 1080p videa.

 

Softver

 

Telefon Nothing (2) dolazi sa najnovijom verzijom Nothing OS-a zasnovan na Androidu 13 i postoji mogućnost da ga pretvorite u jednobojni, izbjegavajući boje svih vaših aplikacija. Naravno da to ne morate da radite, možete imati bilo koju završnu obradu, ali minimalizam i isticanje preciznih elemenata uređaja je jedna od stvari koje nudi Nothing OS-a.

Postoji niz zanimljivih vidžeta, sa Nothing dot matrix dizajnom koji se provlači kroz skoro sve i to opet pomaže da ovaj uređaj izgleda jedinstveno u poređenju sa drugim Android telefonima. Držite se Nothing vidžeta i dobit ćete lijepu minimalističku estetiku.

Nothing Phone (2) stiže u bijeloj i tamnosivoj boji, a početne cijene za tržišta Evrope su sljedeće: 650 evra u Njemačkoj, 670 evra u Francuskoj, 580 funti u Velikoj Britaniji.

(IT mixer)