„Negativno testiranje“, koje vrše društvene platforme mogao bi biti glavni razlog zašto se prazne baterije pametnih telefona

 

Stručnjaci iz Decluttr-a dentifikovali su aplikacije koje svojim djelovanjem utiču da se prazne baterije vaših telefona. Decluttr je web lokacija za kupovinu obnovljene tehnologije i trgovinu tehnologijom koja vam više nije potrebna za dodatni novac.

Te aplikacije neprekidno rade u pozadini, čak i kada nisu aktivno u upotrebi. Platforme u vlasništvu Mete, Facebook i Instagram, uz Twitter, Snapchat i TikTok, istaknute su kao glavni krivci zbog stalnog pristupa lokaciji, mikrofonu, kameri i kontaktima.

Nedavno je Metina nova aplikacija društvenih mreža, Threads, primila pritužbe korisnika zbog brzog pražnjenja baterije. Neki frustrirani korisnici, koji su na Threads gledali kao na glavnu konkurenciju Twitter-u, čak su i izbrisali aplikaciju nakon uočenog problema.

 

Negativno testiranje

 

Tačan razlog ovog pražnjenja baterije ostaje nejasan. Britanski stručnjak za sajber bezbjednostt Džejk Mur sugerisao je da bi proces poznat kao „negativno testiranje“ mogao biti glavni razlog. Mur je objasnio da su Metine aplikacije dugo bile optuživane da uzrokuju pražnjenje baterije iPhone-a, potencijalno zbog njihovih napora da razumiju interakcije korisnika i poboljšaju aplikaciju.

Negativno testiranje uključuje procjenu odgovora aplikacije prilikom nevažećih unosa. U slučaju Facebook-a, ova metoda može da procijeni određene funkcije ili izmjeri brzinu učitavanja poruka kada se baterija brže isprazni. Iako ova praksa možda ne krši pravila, može biti frustrirajuća za korisnike koji su nesvjesno uključeni u taj proces analize.

Uz aplikacije društvenih mreža, Decluttr takođe upozorava da su aplikacije za striming kao što su Spotify i Netflix, kao i aplikacija za kupovinu Amazon među glavnim krivcima za pražnjenje baterija na telefonima. Osim toga, aplikacija Uber, slično aplikacijama društvenih mreža, može da isprazni bateriju radi pristupa lokaciji, mikrofonu, medijima i finansijskim podacima. Mobilne igre kao što je Candy Crush, koje zahtjevaju značajnu procesorsku snagu i često se igraju duže vrijeme, takođe značajno troše baterije.

 

Kako da smanjite potrošnju baterije?

 

Decluttr predlaže nekoliko načina za smanjenje potrošnje baterije. Preporučuje se onemogućavanje pristupa funkcijama kao što su kamera i mikrofon.

Podešavanje da se pristup lokaciji omogući samo kada je aplikacija u upotrebi takođe može da produži trajanje baterije. Još jedan savjet je onemogućavanje podešavanja Background App Refresh, koja aplikacijama omogućava provjeravanje ažuriranja i novog sadržaja kada se ne koriste aktivno.

(IT mixer)