Osmišljen kao nadogradnja za PC igru Defcon, u kojoj je vaš zadatak upravljanje svjetskom supersilom u jeku nuklearnog rata, Nuclear War Simulator prerastao je u nešto više od same igre

 

Ivan Stepanov kreirao je Nuclear War Simulator (NWS) kao nadogradnju za jezivu PC igru Defcon čija se tematika bavi užasom svjetskog nuklearnog rata, ali autor nije osjetio dovoljnu slobodu pri njegovom kreiranju. Htio je pokazati i prave katastrofalne humanitarne posljedice globalnog nuklearnog pa je od nadogradnje za PC igru napravio punokrvni simulator, koji bi javno trebao biti dostupan 2020. godine.

Preciznost kojom se nivo uništenja u tom simulatoru predstavlja naprosto je zastrašujuća.

Taj bi program trebao pomoći u odgovoru na pitanje: što će se dogoditi ako Rusija i SAD, ili Indija i Pakistan upotrijebe svoje nuklearne arsenale? – kaže Stepanov.

Simulirajući najrelevantnije ratne sisteme, trebala bi se moći ispričati vjerodostojna priča o tome kako se nuklearni sukobi odvijaju i koje su njihove posljedice, dodaje Stepanov.

Sam simulator je izuzetno kompleksan i uključuje svaki sistem i proces koji bi bio uključen u bona fide nuklearni sukob. Vi preuzimate kontrolu nad sistemima poput komande i kontrole, lokacija i kretanja te samog naoružanja, na način da donosite odluke gdje da sakrijete arsenale ili gdje da detonirate nuklearnu bojnu glavu.

Pročitajte još: Stiže nova igrica “I am a Jesus Christ”

Nije riječ o simulatoru u kojem je cilj jednostavno sve raznijeti u prah i pepeo. Tu su posebni indikatori predstavljeni u bojama koje dočaravaju broj žrtava, nivo radijacije te posljedice nakon detonacije.

NWS zapravo ima jednu jedinu funkciju – da otkrije uznemirujuće posljedice nuklearnog rata. Uzimajući rezultat NWS simulacije i primjenjujući biološke i humanitarne efekte iz stvarnog svijeta zapravo otkriva kakvo bi apokaliptično uništenje Zemlju čekalo da do globalnog nuklearnog rata i dođe.

Jedna od posljedica bila bi i takozvana nuklearna zima, koja ostaje smrtonosna po život i dugo nakon što se vatra i dim ugase. Suprotna efektu staklenika, nuklearna zima događa se kad previše dima uđe u atmosferu i koji spriječava sunčevim zrakama da dođu do površine.

Bez izvora toplote, temperature naglo padaju i biljke se više ne mogu hraniti fotosintezom. Svaki drugi oblik života čije preživljavanje ovisi o biljkama bio bi ugrožen izumiranjem. Naučnici vjeruju da se sličan efekt dogodio kad je asteroid koji je izbrisao dinosauruse s planete, udario u Zemlju.

NWS očekujte početkom 2020. godine, a nakon toga svako će moći i sam da potraži odgovor na pitanje šta ako izbije svjetski nuklearni rat (do kojeg nadamo se nikad neće doći)?

(syfy.com)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.