„Engineered“ Arts objavio još jedan video svog humanoidnog robota „Ameca“, koji je postao poznat po tome što je robot koji pokazuje najtačnije ljudske izraze ikada

 

Dok je prethodni video prikazivao robota, poznatog kao „Ameca“, kako se budi iz dubokog sna, novi video ga prikazuje kako je potpuno budan, a u jednom trenutku je čak očigledno „uvrijeđen“ invazijom na lični prostor.

Humanoidni robot Ameca prvo prati pokrete ruke ispred njegovog lica, zatim se mršti i sa izrazom nezadovoljstva hvata ruku i skida je sa lica. Time je pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na narušavanje ličnog prostora.

„Ovo čak počinje da nas plaši“, napisali su u opisu videa.

Robot „Ameca“ za oči ima kamere visoke rezolucije koje skeniraju okruženje i reaguju u skladu sa njim. On može da se smije, rutinski trepće, dahće od šoka, češe nos ili čak da se takmiči u buljenju sa čovjekom.

Robot još ne može da hoda, a PDF-ovi na veb lokaciji britanske kompanije „Engineered Arts“ pokazuju da su svi Ameca-ini pokreti trenutno ograničeni na gornji dio tijela. Kompanija planira da robot ipak hoda u budućnosti.

„Modularna arhitektura omogućava buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale mogućnosti Amece, a sve to bez potrebe za kupovinom potpuno novog robota“, navodi Engineered Arts.

Iako se čini da je svjesna, zbog svojih detaljnih izraza lica i pokreta, Ameca nije opremljena punom vještačkom inteligencijom. Umjesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj sopstvenog AI softvera.

(Index)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.