Ilon Mask (Elon Musk) nedavno je podnio tužbu protiv kompanije OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su ga prevarili tokom partnerstva u razvoju modela vještačke inteligencije (AI). OpenAI je sada pružio svoj odgovor na tužbu.

Prema tvrdnjama Maska, šefovi OpenAI su ga 2015. godine nagovorili da pomogne u osnivanju i finansiranju startapa OpenAI, obećavajući da će to biti neprofitna organizacija s fokusom na suzbijanje konkurentske pretnje od strane kompanije Google. Ugovor o osnivanju je, prema tužbi, zahtijevao da OpenAI tehnologiju učini „slobodno dostupnom“ javnosti.

Međutim, Mask tvrdi da je OpenAI postao de facto filijala Microsofta, najveće tehnološke kompanije na svijetu. Prema njegovoj tužbi, OpenAI sada razvija vejštačku inteligenciju kako bi maksimizovao profit za Microsoft, umjesto da služi čovječanstvu. Mask smatra da je ovo potpuna izdaja prvobitnog ugovora.

U periodu od 2016. do septembra 2020. godine, Elon Musk je, prema tužbi, donirao više od 44 miliona dolara OpenAI, postavši jedan od najvećih donatora u prvih nekoliko godina postojanja kompanije.

OpenAI je oštro odgovorio na Maskovu tužbu, tvrdeći da se „kategorički ne slaže sa njegovim tvrdnjama“. Kompanija ističe da su postigli značajan napredak prema svojoj misiji uprkos Maskovim optužbama, te da su posvećeni unapređenju AI tehnologije za dobrobit društva.

Direktor strategije OpenAI, Jason Kwon, odbacio je Maskovu izjavu da je OpenAI „de facto podružnica Microsofta“, tvrdeći da je Muskov stav možda motivisan žaljenjem što nije više involviran u kompaniju. Kwon je u internom mejlu istakao da je misija OpenAI da obezbijedi da vještačka opšta inteligencija koristi svim ljudima, te da kompanija ostaje nezavisna i direktno se takmiči s Microsoftom.