Kompanija koja je napravila ChatGPT pod istragom

 

Američka Federalna komisija za trgovinu FTC pokrenula je opsežnu istragu kompanije OpenAI, inače proizvođača ChatGPT-ja, zbog mogućih kršenja zakona o zaštiti potrošača. FTC, prema navodima „CNN“, istražuje da li je chatbot nanio štetu potrošačima prikupljanjem podataka i objavljivanjem lažnih informacija o pojedincima.

U istražnom zahtjevu podnijetom ove nedjelje na 20 stranica, FTC je zatražio od kompanije za istraživanje i primjenu vještačke inteligencije OpenAI da odgovori na desetine zahtjeva počev od toga od toga na koje načine dobija podatke koje koristi za svoje velike jezičke modele, pa do „kapaciteta ChatGPT da generiše izjave o stvarnim pojedincima koje su lažne, obmanjujuće ili omalovažavajuće“, navodi „CNN“.

Dokument je prvi objavio „Washington Post“, a izvor upoznat sa tim potvrdio je njegovu autentičnost za „CNN“.

„Kompanija OpenAI nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, dok je FTC odbio da komentariše“, navodi „CNN“.

 

Sumnjaju da je OpenAI prekršio zakone o zaštiti potrošača dovodeći u rizik lične podatke i reputaciju građana

 

„Washington Post“ je naveo da je Federalna komisija za trgovinu otvorila opsežnu istragu o kompaniji OpenAI-u, istražujući da li je proizvođač popularnog ChatGPT bota prekršio zakone o zaštiti potrošača dovodeći u rizik lične podatke i reputaciju građana.

„Državna agencija je ove nedjelje poslala kompaniji iz San Franciska zahtjev na 20 stranica za dostavljanjem podataka o tome na koji način se kompanija bavi rizicima u vezi sa svojim modelima vještačke inteligencije“, navodi se u dokumentu u koji je „Washington Post“ imao uvid.

Ovo, kako list konstatuje, „predstavlja najmoćniju regulatornu prijetnju dosadašnjem poslovanju OpenAI u SAD“, s obzirom da je kompanija krenula „u ofanzivu“ da oblikuje budućnost politika primjene vještačke inteligencije na globalnom nivou.

Analitičari su, ukazuje list, nazvali ChatGPT „najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom u istoriji“, a njen brz uspjeh pokrenuo je trku među kompanijama iz Silicijumske doline oko uvođenja konkurentskih chatbotova.

„Izvršni direktor kompanije, Sem Altman, pojavio se kao uticajna figura u debati o regulaciji vještačke inteligencije, svjedočeći na Kapitol Hilu, večerajući sa zakonodavcima i sastavši se sa predsjednikom Bajdenom i potpredsjednikom Harisom“, ukazao je „Washington Post“.

Ali, sada se, kako se ocjenjuje, kompanija suočava sa novim testom u Vašingtonu, gdje je FTC izdao višestruka upozorenja da se postojeći zakoni o zaštiti potrošača primjenjuju na vještačku inteligenciju, čak i dok se administracija i Kongres bore da definišu nove propise, za koje je već najavljeno da su – mjesecima daleko, prenosi „b92“.