Na sajmu Partner 2023 učestvuje 154 izlagača iz cijelog svijeta, ali za srpsku vojnu industriju ovo je dan kada može da pokaže najnovija tehnološka dostignuća

 

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ na Beogradskom sajmu otvorio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Manifestaciji prisustvuje više od 30 stranih delegacija i 7.000 profesionalnih učesnika i posjetilaca. Na Sajmu je prikazano više od 170 različitih tipova krupnih sredstava naoružanja, od kojih je 27 grupa noviteta koje su razvili domaći Vojnotehnički institut i grupacija odbrambene industrije u državnom vlasništvu.

Na sajmu je izložen reprezentativni dio proizvodnog programa svih fabrika Odbrambene industrije Srbije i njihovih kooperanata, kao i proizvodi vodećih evropskih kompanija iz Francuske, Njemačke, Italije, Austrije, Turske, Švajcarske, Finske, zatim, više tehnoloških giganata iz Narodne Republike Kine, kao i drugih kompanija iz zemalja našeg regiona, ali i cijelog svijeta.

Ruski vojnoindustrijski kompleks predstavlja kompanija „Rosoboroneksport“. Ova kompanija predstavlja širok dijapazon ruskog naoružanja i tehnike, od lakog pešadijskog naoružanja, preko oklopnih vozila do vazduhoplova.

Zbog udaljenosti i otežanog transporta, Kinezi su krupna borbena sredstva predstavili uglavnom u vidu maketa.

Da domaća industrija ne zaostaje u ovim trendovima ukazuje prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije „Perun“ kao i već izložene unapređene verzije familija borbenih vozila točkaša kao što su „Lazar 3”, „Miloš”, MRAP, BoV, modernizovani BVP M80a B2 i tenk M 84 AS2.

 

VTI predstavio četiri nova drona

 

Jedan od izlagača je i Vojnotehnički institut (VTI) na čijim štandovima mogu da se vide i prototipovi četiri nova drona – „Pegaz“, „Vrabac“, „Osica“ i „Obad“.

„Pegaz“ je već i formalno uveden u naoružanje, kada serijska proizvodnja bude završena, jedinice će biti snabdjevene ovim dronom.

„Obad“ je dron koji je namijenjen za višestruke misije – velike je nosivosti i može da nosi različite module naoružanja. Na sajmu je prikazan sa raketama „Maljutka“, a može da nosi i druge rakete, kao i minobacačke mine u zavisnosti od zadataka. Osim toga, „Obadi“ mogu da nose terete jedinicama na nepristupačnim terenima, kao i da vrše evakuacije.

Dronovi „Vrabac“ i „Osica“ integrisani su na vozila velike prohodnosti. Dok je „Vrabac“ izviđački dron, „Osica“ je dron samoubica. Integrisani na istu upravljačku stanicu, „Osica“ djeluje po ciljevima koje „Vrabac“ otkrije.

Ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će njegovo ministarstvo sa domaćim fabrikama potpisati ugovore za nabavku naoružanja u vrijednosti od 6,2 milijarde dinara, koje će u narednom periodu biti isporučene Vojsci Srbije.

 

Vihor iz Republike Srpske

 

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) učestvovaće i ove godine na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ u Beogradu, gdje će premijerno predstaviti svoj najnoviji proizvod, lako taktičko vozilo „Vihor“, prvi put van granica Republike Srpske.

Putem eksponata, video materijala i kataloga će biti prezentovani i ostali proizvodi iz asortimana TRB-a. TRB će se predstaviti na 250 metara kvadratnih sajamskog prostora, na kojima će biti izložena dva „Vihora“ i jedan „Despot“.

Taktičko vozilo „Vihor“ prezentovano je javnosti Republike Srpske 4. aprila prošle godine na Dan policije i obilježavanje 30 godina postojanja i rada MUP-a Republike Srpske, uz čiju svesrdnu pomoć i saradnju je vozilo i nastalo.

Riječ je o vozilu težine do 8 tona, nosivosti 2 tone. “Vihor“ je projektovan za 2+2 ili 2+3 člana posade, smještena u zasebnoj balistički zaštićenoj kapsuli sa modularnom balističkom zaštitom – nivo B6, STANAG 4569 nivo 2 eventualno nivo 3, kao i protivminskom zaštitom nivoa 2a/ 2b.

„Vihor“ pokreće dizel motor snage 235 kW, 6-stepeni automatski mjenjač, dvostepeni razvodnik pogona, a od opreme A/C, ventilacija, kamere, GPS, PP sistem, vitlo, kuku za vuču, otvore za dejstvovanje iz vozila, nosače naoružanja, svjetlosna i zvučna signalizacija.

Pokrovitelj manifestacije „Partner 2023“ je Ministarstvo odbrane Republike Srbije radi prezentacije naučnih, istraživačkih, opitnih, remontnih i obrazovnih mogućnosti svojih institucija sa jedne i potreba Vojske Srbije sa druge strane, što rezultira učešćem velikog broja uglednih inostranih izlagača, srpskih proizvodnih i zastupničkih firmi, zainteresovanih za uspostavljanje trgovinske, naučno – tehničke saradnje i kooperacije.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ održava se do 28. septembra 2023. godine na Beogradskom sajmu, u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma. Zadnjeg dana otvoren je ulaz svima koji to žele sa kupljenom kartom, od 10 do 17 časova.

(IT mixer)