U Maglaju se nakon dvije godine pauze ponovo organizuje IT Challenge, najveće informatičko takmičenje u BiH za srednjoškolce. Nagradni fond je 4.000,00 KM, a njegove ekipe
mogu se prijaviti u srednje škole iz cijele BiH.

Informatičko takmičenje u BiH za srednjoškolce će se održati 7. maja u organizaciji JU Gimnazija Edhem Mulabdić Maglaj, a pod pokroviteljstvom Opštine Maglaj i jedne od najvećih IT kompanija u BiH NSoft.

Ovo je sedmo izdanje takmičenja koje od prve godine okuplja stotine mladih IT profesionalaca iz cijele Bosne i Hercegovine. S obzirom na pauzu izazvanu pandemijom COVID-19, organizatori su istakli da ove godine očekuju izuzetnu posećenost i nadaju se da će iskustvo i znanje koje takmičari donesu biti od koristi za njihovu buduću karijeru i obrazovanje.

Pored takmičarskog dijela, učesnici će imati priliku da čuju predavanja iskusnih programera i tako steknu direktan uvid u rad u IT industriji, koja je poznata kao najbrže rastuća u BiH.

Takođe, istog dana biće održano i predavanje za nastavnike o najvažnijim znanjima koja učenici treba da steknu tokom srednje škole, koja će im olakšati buduće učenje i rad u IT industriji.

„Naš cilj je da na jednom mjestu okupimo što više budućih IT genijalaca i lidera ovog sektora u budućnosti. Takmičenja ovog tipa pomoći će učenicima i nastavnicima u umrežavanju i razmjeni znanja i iskustava. To u krajnjoj liniji može značajno da doprinese razvoju informatičkog obrazovanja u BiH. U proteklih šest izdanja na takmičenju je učestvovalo nekoliko stotina učenika iz cijele BiH i želimo da nastavimo istim tempom“, istakli su organizatori.

Takmičenje i prateća predavanja biće cjelodnevna 7. maja ove godine, a više informacija i prijavu tima možete saznati putem ovog linka.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.