ProtonMail je popularni, šifrovani servis elektronske pošte, koji se pozicionirao kao jedna od najboljih opcija za slanje bezbjednih poruka preko interneta

 

Iako danas gotovo svi servisi e-pošte tvrde da njihovi proizvodi poštuju privatnost korisnika, ProtonMail to čini značajno bolje od konkurencije kao što su Gmail ili Outlook.

Zanimljivo je da ProtonMail nije besplatan servis, pa ćete za usluge bezbjedne elektronske pošte, koje izbjegavaju tradicionalne rute slanja i primanja mejlova, kao i veliku količinu besplatnog prostora, uz dodatnu sigurnost i privatnost, morati da izdvojite novac za pretplatu.

Kao jedan od razloga za naplatu svog servisa i usluga, ProtonMail navodi to što ne koristi reklame i oglase, za razliku od Gmaila i drugih servisa. Takođe, ProtonMail ide i korak dalje kada je u pitanju zaštita. Google i Microsoft za svoje mail servise nude verifikaciju u dva koraka, dok ProtonMail ne skladišti podatke o identifikaciji korisnika, niti njihove lične informacije na svojim serverima. Na kraju, korisnicima nudi značajno veću stopu privatnosti.

ProtonMail ima i svoju besplatnu varijantu, koja je dosta ograničena jer nudi samo 500MB slobodnog prostora za čuvanje sadržaja, a tu su i neka druga ograničenja u poređenju sa Gmailom koji je sigurno najpopularniji servis elektronske pošte.

 

Pretty Good Privacy

 

S obzirom na to da ProtonMail šifrira sve poruke na svojim serverima, onima koji nemaju odgovarajući ključ za dešifrovanje ti podaci neće biti od koristi. To je od velikog značaja u slučaju da dođe do krađe podataka, jer kradljivci ne bi mogli da dekodiraju te podatke.

Na kraju, čak ni ProtonMail nema uvid u elektronsku poštu korisnika. Za bezbjednost je takođe bitno i to što servis nudi „end-to-end“ enkripciju za svu međusobnu komunikaciju između korsnika. Za otvaranje ovakvih poruka je takođe nekada potreban odgovarajući ključ, jer servis ima „Pretty Good Privacy“ opciju za zaključavanje sadržaja.

Ukoliko želite još veću bezbjednost, tu je i mogućnost slanja poruka koje se same uništavaju, a zaštićene su lozinkom i mogu da se pošalju i onim korisnicima koji su na drugim imejl servisima (poput Gmaila).

Sjedište ProtonMaila je u Švajcarskoj. To servisu daje dodatni element bezbjednostii, jer Švajcarska ima veoma stroge zakone kada je u pitanju privatnost podataka.

Na primjer, ProtonMail kao servis ne može da bude prisiljen da preda podatke vlastima u SAD, što je veoma česta praksa u Americi. Na primjer, vlasti SAD-a mogu da prisile Google da preda tražene podatke, kao i da ih dijeli sa nekim organizacijama čiji Švajcarska nije član, što ide u korist ProtonMaila.

 

Lako i brzo kreiranje naloga

 

Korisnici su poprilično zaštićeni kada kreiraju nalog na ProtonMailu, jer nije potreban veliki broj informacija za kreiranje naloga. Treba vam korisničko ime, adresa e-pošte i naravno lozinka, dok opciono možete da ostavite rezervnu imejl adresu.

S druge strane, servis ne bilježi previše podataka o korisnicima. Nema skladištenja IP adresa, Meta podaci se odbacuju pa je veoma teško povezati elektronsku poštu sa originalnim mjestom slanja.

ProtonMail je servis otvorenog tipa (open source), pa njegov kod koji se nalazi na GitHubu može da uređuje bilo ko. Na ovaj način je moguće i testirati bezbjednost servisa od strane brojnih eksperata, što omogućava da se potencijalne slabosti i bagovi brže ispravljaju. Google takođe koristi neke open-source elemente, ali je sistem više zatvoren i manje bezbjedan.

Zaključak je da ProtonMail može da bude od koristi onima koji zahtjevaju izuzetnu bezbjednost i sigurnost u procesu razmjene elektronske pošte, ukoliko su spremni da to žrtvuju za neke dodatne funkcije i pogodnosti koje nude popularni servisi, kao što je Google i drugi.

ProtonMail ima svoj web klijent i aplikacije za Android i iOS, ali su u pripremi i verzije desktop aplikacije za Windows, macOS i Linux.

(Cybernews)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.