PETA poručuje Ilonu Masku da bude pravi pionir i da isproba tehnologiju čipovanja na sopstvenom mozgu

 

Kao što je IT mixer već pisao, Masku je za prezentaciju tehnologije Neuralinka poslužila svinja po imenu Gertrude. Uz pomoć bežične konekcije uređaj je pratio aktivnost mozga životinje. Društvo za zaštitu životinja PETA je podigla glas protiv ovog eksperimenta.

Prvi Neuralinkovi rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje sve doskoro nije moglo sa sigurnošću da se tvrdi da li bi funkcionisale i u ljudskom mozgu.

Problemi su počeli još tada, te eskalirali kada je u proces uključena i jedna svinja. Pobunili su se mnogi koji ovo smatraju zloupotrebom. „PETA izaziva Ilona Maska da bude pravi pionir i da isproba tehnologiju čipovanja na sopstvenom mozgu“, poručili su iz ove organizacije za zaštitu životinja.

Autonomni automobili i rakete mogu da se testiraju bez životinjskih subjekata. Ali, netestirani medicinski uređaji traže subjekte. Malo je vjerovatno da će bilo koje ljudsko biće pristati da se podvrgne tom tretmanu (a i da pristanu, problem bi u tom slučaju bio još složeniji).

Tu na scenu stupaju svinje i druge životinje, budući da nisu u stanju da odbiju učestvovanje u nekom eksperimentu.

Mask je tokom eksperimenta istakao da svinjski mozak odgovara zbog toga što je po funkcionalnosti bliži ljudskom od neurostruktura sitnih životinja. Ukoliko se uređaj u svinjskom mozgu u naredna dva mjeseca bude dobro pokazao, to je dobar znak da bi funkcionisao i kod ljudi.

(PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.