Nekoliko ljudi koji su veoma važni za piratsku internet scenu uhapšeno je u zajedničkoj akciji SAD i Evropola. Zbog toga je zabilježen veliki pad u objavljivanju piratskog sadržaja

 

Uhapšene osobe pripadale su grupi „Sparks“ koja je bila veoma važna za piratsku internet scenu.

Grupa „Sparks“ je bila poznata po tome što veoma često objavljuje piratizovane sadržaje kao što su filmovi, serije, video-igre i slično, a ugašene su i brojne internet-stranice putem kojih su korisnici stizali do ovih sadržaja.

Mada smo navikli na to da se u svijetu piraterije novi sajtovi pojave čim stari budu isključeni, čini se da to još uvek nije slučaj. Zbog toga portal „Torent frik“ prenosi kako je ovoga puta konačno pronađena Ahilova peta piraterije.

Što se tiče stanja stvari prije hapšenja, prije nešto više od pola mjeseca objavljeno je oko dvije hiljade primjeraka raznovrsnog piratskog sadržaja, ali ih je samo nedjelju dana kasnije bilo 168. Do kraja avgusta, samo je piratizovana muzika nešto više objavljivana, dok je ostatak sadržaja i dalje na veoma niskom broju.

Digitalna piraterija je, inače, prema podacima Privredne komore SAD koštala ovu državu oko 30 milijardi dolara, a prouzrokovala je gubitak i do 560 hiljada radnih mjesta.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.