Najnoviji procesor Qualcomm Snapdragon 865 kojeg ćemo sretati u premijskim smartfonima uključuje nadogradnje za kameru uz pomoć koje ćemo moći snimati ogromne fotografije i do 200 megapiksela

 

Iako danas na skupljim telefonima uglavnom svjedočimo kamerama od 12 do 68 megapiksela, proizvođači komponenti, među kojima je i Qualcomm predviđaju da bi do kraja iduće godine mogli imati Androide koji mogu koristiti one do 200 MP (megapiksela).

Qualcomm, američki proizvođač hardvera najpoznatiji po čipsetima Snapdragon je tokom nedavne konferencije Snapdragon Tech Summit u Mauiju najavio da će čipset 865 podržati velik broj premijskih smartfona koji će doći s kamerom od 200 MP.

Dominantni brendovi poput Samsunga i Applea po pravilu koriste kamere od 12 do 16 megapiksela, dok su kamere od 48 megapiksela koristili brendovi poput Huaweija, Oppoa i drugih. Drugim riječima – do sada su telefoni s moćnim senzorima na kamerama pokušali predstaviti novi standard, ali to im nije pošlo za rukom, prenosi Cnet.

Kineski Xiaomi je, na primjer, objeručke prihvatio novu Qualcommovu tehnologiju, najavivši Mi 10 uređaj koji će iduće godine koristiti Snapdragon 865.

‘Uz pomoć novih tehnologija moći ćete napraviti telefone sa kamerom koja hvata najsitnije detalje te ima supervisoku rezoluciju kamere.’ komentarisao je Lin Bin, predsjednik Xiaomija te nastavio ‘Brzina 5G mreža omogući će da velike fotografija putem clouda podijelite s prijateljima.’

Lin je takođe najavio da će Xiaomi tokom 2020. lansirati preko 10 5G uređaja.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.