Telegram ima 70 miliona novih korisnika zbog pada Facebook-a

 

Aplikacija Telegram stekla je u ponedjeljak više od 70 miliona novih korisnika zahvaljujući šestočasovnoj blokadi Facebook-a i servisa za razmjenu poruka, poput WhatsApp-a, Instagrama i Messenger-a, objavio je njen osnivač Pavel Durov.

Iako Durov izbjegava reći da je razlog takvom naglom povećanju korisnika upravo pad WhatsApp-a i Messengera, jasno je da je njegova komunikacijska platforma profitirala upravo zbog nevolja Facebook-a.

„Dnevna stopa rasta Telegrama premašila je sva očekivanja. Dočekali smo izbjeglice sa drugih platformi, njih preko 70 miliona u jednom danu“, napisao je Durov na svom Telegram kanalu.

On je dodao da su neki korisnici u Sjevernoj i Južnoj Americi možda imali manjih poteškoća jer su milioni ljudi požurili na Telegram, aplikaciju za razmjenu tekstualnih i multimedijalnih poruka na Android, iOS i Windows uređajima, ali je usluga obično dobro radila za većinu korisnika, objasnio je Durov.

Smatra se da su od rušenja Facebook-ove serverske infrastrukture najveću korist imali Telegram i Signal. Međutim, veliko je pitanje koliko se korisnika prebacilo na njih za stalno, a koliko se vratilo na Facebook-ove servise nakon što se sve vratilo u normalu.

Facebook je blokadu pripisao „pogrešnoj promjeni konfiguracije“, koja je spriječila 3,5 milijardi njihovih korisnika da pristupe uslugama WhatsApp, Instagram i Messenger. Problem je izazvao globalni pad sistema koji je trajao više od šest sati, time ga učinivši najvećim problemom te vrste do sada.

Rusija je saopštila da je taj incident pokazao da je Moskva bila u pravu kada je razvila svoje sopstvene internet platforme, kao i društvene mreže.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.