Zahvaljujući njegovoj inovaciji, kompjuteri su postali mnogo jednostavniji za korišćenje

 

Lari Tesler, čovjek koji je osmislio opcije cut, copy i paste, preminuo je u 75. godini, prenosi BBC.

Tesler je karijeru započeo ranih šezdesetih, kada kompjuteri nisu bili dostupni svima. Zahvaljujući njegovoj inovaciji, opcija poput cut, copy i paste, kompjuteri su postali mnogo jednostavniji za korišćenje.

„Inovator opcija za rezanje, kopiranje, lijepljenje, mijenjanje i još mnogo toga nekada je radio u Kseroksu“, napisala je ta kompanija na svom Tviter profilu: „Vaš radni dan je mnogo lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama“.

Lari Tesler je rođen u Bronksu, u Njujorku, 1945. godine, a studirao je na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji. Nakon što je diplomirao, svoju je specijalizaciju usmjerio ka tome da kompjutere prilagodi kako bi bili što lakši za korišćenje. Između ostalog, radio je u Eplu, Amazonu i Jahuu.

Nakon što je osmislio cut, copy i paste objasnio je kako je inspiraciju za to dobio od starih metoda koje su ljudi koristili kada su pravili kolaže. Izrezali bi komad papira, ili ga precrtali, a zatim zalijepili na drugu površinu.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.