Četiri brata iz New Yorka prevarila su Amazon i zaradila najmanje 19 miliona dolara u dvije godine

 

Prema optužnici, braća su poslala druge proizvode Amazonu, a ne one koje je naručio američki trgovac, istovremeno navodeći vrlo visoke cijene za jedan proizvod.

Amazon, najveći internet prodavac u zapadnoj ekonomiji, suočio se s prevarom koja je prevarantima donijela  najmanje 19 miliona dolara. Internet trgovac iz Seattlea česta je meta napada, ali dosad nije zabilježen nijedan poznati slučaj prevare.

Četvorica braće iz New Yorka, koji su preplavili maloprodaju svojim proizvodima i kasnije im naplatili masne iznose, uspjeli su izigrati divovskog trgovca. Prošle srijede američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu u tom slučaju.

 

Jeftina roba po cijeni skupe

 

Časopis Wired, koji pokriva teme iz svijeta tehnologije, izvještava kako su braća stara između 24 i 32 godine poslali i naplatili više proizvoda internet-prodavcu nego što je bilo naručeno.

Jedan od primjera njihove prevare je naručivanje dvanaest kutija dezinfekcijskog spreja, a jedan sprej košta 94,03 dolara. Umjesto toga, braća su poslala 7.000 četkica za zube, koje su još naplaćivali po cijeni skupog spreja i izdali račun za 650.000 dolara.

Još smjeliji je slučaj naručivanja jedne bočice parfema, čija je cijena 289,78 dolara. Umjesto toga, braća su poslala 927 komada jeftinih brijača, a račun je sadržavao visoku cijenu parfema.

Amazon trgovcima nudi nekoliko oblika prodaje svojih proizvoda. Jedna je mogućnost prodaja proizvoda direktno Amazonovim korisnicima, a platforma se može koristiti i kao stvarna prodavnica, gdje na Amazonu online kupujete kao u prodavnici. Braća su radila s Amazonom upravo po ovom zadnjem šablonu i bili su u ulozi veletrgovaca.

Budući da internet prodavac sada prodaje praktički sve proizvode, zbog velikog prometa i širokog izbora, oslanja se i na algoritme zajedno s fizičkim radnicima. Saradnja s nekim manjim dobavljačima tako je u potpunosti automatizovana, što ih čini češćom i lakšom metom kriminalaca. Tako se odjednom može pojaviti milion neželjenih knjiga u Kindle prodavnici.

Braća su bila svjesna da izigravaju sustav, a također su znali da će biti otkriveni na Amazonu – pa su uporno kreirali nove račune. Svi se sada, između ostalog, terete za ilegalni prenos imovine i pranje novca.

Očekuje se da će Amazon prilagoditi svoju platformu zbog spomenutog slučaja, ali na to još nije odgovorio, niti se zna jesu li promjene već uvedene.

 

(Seebiz)