U januaru je Qualcomm predstavio svoj projekat Snapdragon Satellite, dizajniran da omogući korisnicima Androida da šalju tekstove putem satelita u oblastima bez mobilne usluge. Inicijativa je imala za cilj da parira Appleovoj funkciji hitnog SOS-a uvedenoj u seriji iPhone 14. Nažalost, projekat se nije odvijao kako se očekivalo.

Qualcomm prekida partnerstvo sa proizvođačem satelitskih telefona Iridium za projekat Snapdragon Satellite. Uprkos uspješnom razvoju i demonstraciji tehnologije, proizvođači pametnih telefona odlučili su da je ne integriraju u svoje uređaje, navodi se u saopštenju Iridium-a.

Prema Qualcomm-u, proizvođači pametnih telefona su dali prednost rješenjima zasnovanim na standardima za satelitsko povezivanje. Ovo ukazuje na želju za otvorenijim pristupom koji Qualcomm ne pozicionira kao posrednika. Potencijalna visoka cijena satelitskog slanja poruka također je možda obeshrabrila neke proizvođače. U međuvremenu, Apple pokriva troškove svoje hitne SOS funkcije.

Sa sklapanjem ugovora sa Qualcomm-om, Iridium sada planira direktnu saradnju sa proizvođačima pametnih telefona, programerima mobilnih OS-a i drugim proizvođačima čipova. U međuvremenu, Apple proširuje svoju funkciju hitnog SOS-a integracijom detekcije sudara u iPhone 15.

Nasuprot tome, Starlink se sprema da lansira svoju satelitsku SMS uslugu sljedeće godine. Kompanija ima za cilj da omogući satelitske glasovne i podatkovne funkcije direktno na telefone, eliminirajući potrebu za obližnjim Starlink terminalom.