Rarbg, popularni torrent web sajt koji je podstakao ilegalno preuzimanje filmova, serija, igara, TV emisija…, ugasio se

 

Ugasio se Rarbg, jedan od najvećih i najdugovječnijih torrent web sajtova na internetu. Određeni razlozi stoje iza ove iznenadne odluke, a posljedica je kraj jedne posebne epohe.

Osnovan 2008. godine, Rarbg je bio bitan faktor u svijetu torrent-a. Ovaj web sajt je svakog mjeseca privlačio milione posjetilaca iz cijelog svijeta i bio je glavna tačka za distribuciju piratskog sadržaja.

Iznenada, nakon 15 godina rada, došao je kraj ovom sajtu.

Korisnici koji su u srijedu pristupili web stranici dočekani su porukom koja ih je upozorila na propast Rarbg-a, objavio je Torrent Freak.

“Obavještavamo vas da smo odlučili da ugasimo našu stranicu”, navodi se u saopštenju.

U nastavku je navedeno da se Rarbg ugasio jer se suočio sa brojnim poteškoćama u protekle dvije godine, uključujući gubitak osoblja zbog korone. Takođe je spomenuto povećanje operativnih troškova zbog povećanja cijena centara podataka i inflacije. S obzirom na prihode koji teško prate ove troškove, gašenje sajta se na kraju činilo kao najracionalnija odluka.

Rarbg je takođe rekao da je na to direktno uticao rat u Ukrajini. U njemu se navodi da se neki od njenih zaposlenih „bore u ratu u Evropi – na obje strane“.

Rarbg je dozvolio ljudima da preuzimaju torrent-e. Ovo su male datoteke koje brojni korisnici dijele na mreži u malim fragmentima preko BitTorrent softverskog programa. Iako „torrenting“ nije nezakonit, postao je usko povezan sa distribucijom sadržaja zaštićenog autorskim pravima, kao što su filmovi, TV emisije, video igrice i pornografija — što je protivzakonito.

Ovo gašenje je jedno od najvećih u istoriji torrent sajtova. To je takođe prva velika zatvaranja od 2015/2016, kada su KickassTorrents, Torrentz, i ExtraTorrent napustili scenu.

Prema podacima brojača web prometa „Similarweb“, Rarbg je prošlog mjeseca imao ukupno 40,8 miliona posjeta. Za poređenje, thepiratebay.org , još jedna popularna torrent stranica, imala je „samo“ 24,4 miliona.

Međutim, ostaje da se vidi da li će sajt ponovo zaživjeti, šta mnogi priželjkuju.

Iako je Rarbg možda nestao, ostalo je dosta torrent stranica. Torrent Freak kaže da su prve tri lokacije YTS, 1337x i NYAA.

(IT mixer)