Rusija testirala svoj „suveren internet“ da bi se provjerilo kako vladine agencije i operateri komunikacijskih usluga efikasno mogu obezbjediti da internet i komunikacija efektivno funkcionišu u slučaju prekida sa slobodnim internetom

 

Rusija je u ponedjeljak završila niz testiranja kojima je provjerila može li njezin „suveren internet“ funkcionisati u slučaju da se prekinu veze sa svjetskim serverima, rekao je zamjenik ministra za informiranje Aleksej Sokolov.

Provjera na specijalno dizajniranim mrežama trajala je nekoliko dana, a provedena je u skladu sa „Zakonom o suverenom internetu“, usvojenom u novembru, kao odgovor na ono što Rusija naziva „agresivnom prirodom“ američke kibernetičke bezbjednosne strategije.

Naš je cilj bio omogućiti neprekinutu internetsku uslugu na ruskoj teritoriji pod svim uslovima, rekao je Sokolov novinarima.

Izrazio je zadovoljstvo postignutim testiranjima.

Pročitajte još: Samsung Internet Browser na Androidu dobija podršku za web ekstenzije

Rezultat provjere pokazao je da su vladine agencije i operateri komunikacijskih usluga spremni efikasno odgovoriti na prijetnje i obezbjediti da internet i komunikacija efektivno funkcionišu, rekao je Sokolov.

Prema Zakonu o suverenom internetu državne institucije i bezbjednosne službe, kao i teleoperateri, aplikacije za dopisivanje i e-mail moraju učestvovati u testiranjima, koja ne utiču na internetske korisnike.

Ministarstvo informisanja izradiće izvještaj o rezultatima testiranja koji će pregledati predsjednik Vladimir Putin, dodao je Sokolov.

Kako navodi Kremlj, zakon treba zaštititi „ruski segment“ interneta u slučaju prekida veze sa glavnim svjetskim serverima u Europi i u Sjedinjenim Državama. Svrha je omogućiti rad državnih službi i ruskog bankovnog sektora u slučaju rata i velikih kibernetičkih napada.

Slobodan internet i suveren internet su dva pojma koja nisu u suprotnosti, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na prošlosedmičnoj godišnjoj konferenciji za štampu.

Zakon treba osigurati da imamo vlastite resurse koji se mogu aktivirati kako ne bismo bili odsječeni od interneta, dodao je.

(Hina)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.