Novi ruski sistem elektronskog ratovanja, koji se tobože nalazi u Kalinjingradu i štiti rusku eksklavu od mogućih raketnih napada mediji  nazivaju „ubicom satelita“

 

Ruski sistem elektronskog ratovanja izaziva strah u NATO-u, dok „Moskva prijeti GPS haosom“, navodi „Defense Express“.

Tvrdi se da je riječ o navodnom ruskom strogo tajnom oružju pod nazivom „Tobol“ , koje se nalazi u vojnom objektu u Kalinjingradu i podsjeća na „veliku satelitsku antenu“.

Problemi sa GPS-om uočeni su u Poljskoj i baltičkim državama krajem decembra i 16-18. januara.

„Jedan od ruskih tajnih Tobol sistema raspoređen u Kalinjingradu, u epicentru je GPS problema, i aktivno ih uzrokuje“, rekao je Erik Markus Kannike, estonski stručnjak za prikupljanje obavještajnih podataka i OCD u kompaniji SensusQ za softver za podatke.

Iako su društvene mreže kružile slike navodno povezane s uređajem, njihova autentičnost nije potvrđena. Stručnjaci za elektronsko ratovanje pretpostavljaju da „Tobol“ služi odbrambenim svrhama, da bi mogao poremetiti GPS tehnologiju u nekoliko pravaca, potencijalno štiteći Kalinjingrad od nadolazećih projektila.

„To je elektromagnetno oružje.“ Tačnije, nije oružje, jer ne ubija. Ovo je sistem za zaštitu komunikacionog sistema, sistema navođenja, navigacionog sistema i tako dalje. Uostalom, sve se dešava preko radija, a ovaj sistem može prekinuti vezu između satelita i operatera“, kaže ruski stručnjak Viktor Litovkin.

Neki ruski izvori navode da je „Tobol“ toliko moćan da je sposoban da „spali“ kompletan elektronski sadržaj neprijateljske opreme , a ne samo da ometa signale. Litovkin napominje da Zapad nema sredstva da se suprotstavi ruskim sistemima elektronskog ratovanja.

 

Zašto Tobol izaziva toliki strah na Zapadu?

 

Postojanje sistema „Tobol“, označenog kao 14Ts227, poznato je već neko vrijeme. Informacije o tekućoj izgradnji sličnih sistema datiraju iz 2020. godine: u Moskovskoj oblasti u blizini Ščolkova i Krasnoznamenska (nije potvrđeno), nešto dalje od Moskve u Malojaroslavcu (nije potvrđeno), blizu Ulan-Udea bliže mongolskoj granici, blizu Ussurijska u Dalekom istoku, blizu Jenisejska u Sibiru, blizu Armavira na Kavkazu i u Kalinjingradu.

U osnovi, „Tobol“ je stacionarni i glomazni sistem za elektronsko ratovanje posebno za ometanje satelitskih komunikacija. Tačni principi nisu otkriveni, ali se vjeruje da utiče na same satelite.

Pozivajući se na „Tobol“, zapadni mediji prenose da je Rusija razvila „zastrašujuće oružje“ sposobno da ometa vitalne GPS signale i na avionima i na brodovima i tvrde da Rusija ima najmanje sedam takvih uređaja.

Zapadni analitičari pretpostavljaju da je to odbrambeni sistem koji štiti od oružja vođenog GPS-om koje koriste druge zemlje. Uzrok ometanja GPS- a u ovim obično vrlo preciznim projektilima može uzrokovati da promaše cilj.

„Tobol“ je već duže vrijeme „trn u oku“ Zapada. Američki mediji su, pozivajući se na povjerljive dokumente Pentagona, još prošlog aprila pisali da „Rusija možda stvara ubicu neprijateljskih satelita“ .

 

Tobol blokira Starlink?

 

Prema informacijama Vašington Posta, Moskva je mjesecima vršila eksperimente sa svojim sistemom za elektronsko ratovanje Tobol u pokušaju da Ukrajini blokira funkcionisanje satelitskog interneta Starlink.

Vašington Post još tvrdi da se Starlink pokazao od vitalne važnosti za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prenosne terminale za komunikaciju i prenos obavještajnih podataka.

Ruske su snage onemogućile korištenje druge komunikacijske opreme, uključujući radio i mobilne telefone, ali satelitske signale je teže ometati.

Satelitska mreža Starlink omogućava širokopojasni internet i u najizazovnijim uslovima. Od ruralnih područja do aktivnih ratnih zona. To je Ukrajini svakako pomoglo u borbi protiv ruske vojske.

Ipak, Tobol nije jedini način na koji Rusija može da potisne satelitsku navigaciju. Osim ovog stacionarnog sistema, smetnje mogu generisati mobilni sistemi poput Pole-21 ili Zhitel, tvrde zapadni mediji.

 

Sistemi elektronskog ratovanja protiv bespilotnih letjelica

 

Rusija uspješno koristi svoje sisteme elektronskog ratovanja za neutralizaciju ukrajinskih dronova i izbacivanje projektila iz kolosijeka, navodi Sputnik.

Ruski vojni stručnjaci napominju da je problem borbe protiv bespilotnih letjelica danas najvažniji za sve armije svijeta. Zbog toga Rusija stalno unapređuje stanice za elektronsko ratovanje i protivvazdušne raketne sisteme za borbu protiv ukrajinskih dronova, na koje se oslanja Kijev.

Kako objašnjavaju stručnjaci, da bi se dron modernizovao potrebno je najviše mjesec-dva i nekoliko hiljada dolara. Spolja će to biti isti dron, ali će se njegove tehničke karakteristike u oblasti elektronike, posebno zaštite od rada stanice za elektronsko ratovanje, iz temelja promijeniti. Međutim, promjena stanice zahtjeva stotine hiljada dolara i najmanje godinu dana rada.

 

Rusija proširuje radarsko polje za kontrolu dronova

 

Radarsko polje je sada znatno šire u odnosu na ono što je bilo prije početka specijalne vojne operacije i nastavlja da se širi u različitim smjerovima, posebno tamo gdje se prijetnje i dalje pojavljuju.

Radarsko polje oko Moskve omogućava pronalaženje i uništavanje dronova na vrijeme.

„Almaz Antey“ je proizveo višepozicijski sistem za praćenje dronova. Ovaj sistem kombinuje radiotehnička sredstva za praćenje i kontrolu vazdušnog prostora i zajednički server za određivanje koordinata i analizu otkrivenih dronova.

Novi sistem u vazduhu formira jedinstveno informaciono polje na malim visinama, gdje lete dronovi, helikopteri i mali avioni. Na ovaj način je obezbjeđena kontrola bespilotnih letjelica, tako da se kreću tačno rutama koje su im propisane.

(IT mixer)