Sabrent je predstavio USB-DS12, USB-C na SATA i IDE adapter, dizajniran da olakša povezivanje i upravljanje raznim diskovima za skladištenje podataka. Ovaj svestrani adapter kompatibilan je sa 2,5-inčnim, 3,5-inčnim i 5,25-inčnim SATA i IDE pogonima, uključujući hard diskove (HDD), SSD-ove i optičke uređaje kao što su CD i DVD pisači. Adapter omogućava povezivanje sa sistemima koji koriste Windows, macOS i Linux preko USB-C interfejsa koji podržava brzine do 5 Gbps, u skladu sa standardom USB 3.2 Gen 1×1. Funkcionalnost adaptera se proteže i na starije i na novije tehnologije pogona. Podržava SATA diskove sa brzinama interfejsa do 3 Gbps (SATA-II ili SATA-300). Za starije diskove, posebno od 3,5 inča i 5,25 inča, adapter uključuje eksterno napajanje od 12 V kako bi se osigurao pouzdan rad.

Dodatno, za IDE drajvove koji zahtevaju 4-pinski Molex priključak za napajanje, paket adaptera obezbeđuje odgovarajući konektor, poboljšavajući njegovu kompatibilnost sa različitim tipovima diskova. USB-DS12 adapter je dizajniran za jednostavnu upotrebu sa plug-and-play funkcijom i mogućnošću zamene bez isključivanja, što znači da za instalaciju nisu potrebni drajveri. Njegov dizajn uključuje integrirani USB-C kabel, što ga čini prenosivim i jednostavnim za korištenje. LED indikator statusa napajanja ukazuje na operativni status, osiguravajući da su korisnici obaviješteni kada je uređaj napajan i spreman za zadatke prijenosa podataka kao što su preuzimanje podataka, formatiranje disk jedinice i kloniranje.

Ovaj adapter je osnovni alat za IT profesionalce i entuzijaste kojima je potrebno pouzdano rješenje za upravljanje raznim diskovima za pohranu putem USB-C veze. Omogućava jednostavno upravljanje podacima i prenos, omogućavajući korisnicima da premoste jaz između starijih i novijih uređaja za skladištenje. Bilo za pravljenje rezervnih kopija podataka, kloniranje disk jedinica ili jednostavno upravljanje skladištem, Sabrent USB-DS12 adapter nudi praktično rešenje.