Google Pixel 8a pokreće najnoviji Google Tensor G3 čipset, opremljen istim funkcijama vještačke inteligencije kao Pikel 8 i Pikel 8 Pro

 

Google je u utorak (7. maj) lansirao svoj dugo očekivani Pixel 8a sa “premium AI funkcijama” i sedam godina softverske podrške za vrijednost od 499 dolara.

U odnosu na prethodnika, Google Pixel 8a ne izgleda znatno drugačije. Malo su ga zaoblili kako bi više nalikovao Pixel 8 seriji, a masom i gabaritima su gotovo pa identični. Dobio je jednu novu boju. Riječ je o nijansi zelene koju zovu Aloe.

Baš kao i ostatak serije Pixel 8, najnoviji telefon je baziran na Tensor G3 SoC-u, koji omogućava AI iskustva kao što su Google Circle to Search, Best Take, Magic Editor, Audio Magic Eraser i još mnogo toga.

Zahvaljujući Google Tensor G3, Pixel 8a je prepun alatki koje pokreće vještačka inteligencija kako biste na najbolji način iskoristili vaše fotografije i video snimke:

  • Najbolji snimak vam omogućava da napravite grupni snimak koji želite. Izaberite ono što mislite da je najbolji izraz za sve u nizu fotografija.
  • Magic Editor vam omogućava da premjestite i promijenite veličinu subjekata ili da koristite unapred podešene postavke da bi pozadina iskočila — sve sa samo nekoliko dodira.
  • Audio Magic Eraser lako uklanja ometajuće zvukove u vašim video zapisima — poput vjetra, gužve i drugih zvukova — za oštar i jasan zvuk.

Telefon ima 6,1-inčni 120Hz Actua ekran sa Corning Gorilla Glass 3 zaštitom sa podrškom za funkcije kao što su Always-on display sa At a Glance i Now Playing. Ekran ima rezoluciju od 1080 x 2400 piksela pri gustini piksela od 430 piksela po inču (ppi) i omjeru stranica 20:9.

Ima 8 GB RAM-a i 128 GB skladištene memorije u baznom modelu ali su po prvi put ponudili i 256 GB varijantu.

 

Najizdržljiviji uređaj u A-seriji

 

Ovaj telefon se isporučuje sa operativnim sistemom Android 14 i ispunjava uslove za sedam godina velikih nadogradnji OS-a. Telefon dolazi sa mat kompozitnom poleđinom i mat aluminijumskim okvirom zajedno sa IP67 ocjenom za otpornost na vodu i prašinu. Google tvrdi da je Pixel 8a njegov najizdržljiviji uređaj u A-seriji sa metalnim okvirom i šipkom kamere. Napravljen je od recikliranog aluminijuma, stakla i plastike.

Dvostruka kamera na Pixel 8a sastoji se od primarnog senzora od 64 MP, ultraširokougaonog sočiva od 13 MP i selfi kamere od 13 MP, sve tri kamere sposobne za snimanje videa u 4K rezoluciji.

Google Pixel 8a ima dimenzije 152,10 x 72,70 x 8,90 mm (visina x širina x debljina) i težak 188 grama.

Što se tiče povezivanja, Pixel 8a podržava dual SIM (nano fizički slot za SIM i eSIM) sa podrškom za 5G. Tu je i podrška za Bluetooth 5.3, NFC i Wi-Fi 6. Baterija od 4.492 mAh napaja uređaj sa podrškom za žičano (18W) i bežično punjenje, a USB-C port je kompatibilan sa standardom USB Type-C 3.2.

Senzori na telefonu uključuju akcelerometar, senzor ambijentalnog svjetla, barometar, kompas/magnetometar, žiroskop, senzor blizine i senzor otiska prsta na ekranu. Google Pixel 8a podržava otključavanje licem.

Pixel A telefoni su Google-ovi cijenom povoljniji modeli i imaju sličan zadatak kao iPhone SE od Apple-a. Nekad su i jedan i drugi koštali $399 odnosno 399€, ali danas novi Pixel 8a poput svog prethodnika košta 499 dolara dok u Evropi kreće od 549 evra.

Dostupan je u četiri boje – Aloe, Bay, Obsidian i Porcelain, pametni telefon će biti dostupan za pretprodaju od danas, putem Flipkarta, a u prodaju će biti od 14. maja.