Iz SAD poručuju da će izmijeniti svoju odluku kojom se američkim kompanijama zabranjuje da rade sa kompanijom Huawei

 

Ovo će omogućiti kompanijama iz SAD da rade na 5G standardima sa kineskom kompanijom Huawei. Kako saznaje Rojters, Američko ministarstvo trgovine i druge institucije saglasne su sa dizanjem zabrane.

Ministar trgovine SAD, Vilbur Ros, potvrdio je ovu odluku.

„Sjedinjene Američke Države neće odustati od liderstva u svjetskim inovacijama. Posvećeni smo zaštiti američke nacionalne bezbjednosti i interesa spoljne politike, pa ćemo podsticati američku industriju da se u potpunosti angažuje. Želimo da standardi SAD postanu i svjetski standardi“, rekao je Ros.

Kada je nekim američkim kompanijama 2019. godine bilo zabranjeno da dijele svoju tehnologiju sa kineskim firmama, stvorila se opšta zbrka zbog toga što nisu znali šta sve ova zabrana podrazumjeva. To je značilo i da ne znaju šta konkurencija radi, ali i da ne mogu da sarađuju na novim tehnologijama.

Konstatovano je da američko učešće u postavljanju standarda „utiče na budućnost 5G, autonomnih vozila, vještačke inteligencije i drugih visokih tehnologija“.

„Konfuzija koja traje još od 2019. godine doprinjela je isključenju američkih kompanija iz razgovora o tehničkim standardima, stavljajući ih u strateški nepovoljan položaj“, izjavila je je Naomi Vilson iz Savjeta industrije informacionih tehnologija.

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastaće se ove nedelje sa kineskim zvaničnicima na Havajima, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

(Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.