Samsung je zadržao svoju prvu poziciju na tržištu ekrana tokom prvog kvartala 2019. godine i dalje dominira u tom segmentu, navodi se u izvještaju kompanije IHS Markit. Korejska kompanija je isporučila ekrane u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara, što je 40,2% ukupnog tržišta, ali pad od 6,6 posto na godišnjoj razini.

JDI je ostao na drugom mjestu sa 12,3% udjela na tržištu, dok je BOE najveći dobitnik – gotovo udvostručio svoj udio na 11,9%. U stvari, IHS predviđa da će u Q2 BOE lako nadmašiti JDI i osvojiti drugo mjesto.

Podaci iz IHS-a pokrivaju čitavo tržište ekrana, ali analitičari otkrivaju da je glavni razlog zbog kojeg Samsung dominira ovim tržištem zbog OLED panela u pametnim telefonima koji nisu vodeći. Mnoge kompanije pokušavaju da implementiraju ovaj tip ekrana jer radi sa UD skenerom otiska prsta.

Ako izvadimo LCD ekran iz jednačine i razgovaramo samo o OLED panelima, onda je Samsung praktično nepobitan – prodao je preko 80% svih panela sa LED diodama.

Njegov glavni konkurent na ovom polju je kineski BOE i njegov kolega korejski proizvođač LG, sa prethodnim udvostručenjem tržišnog učešća zahvaljujući impresivnoj prodaji Huawei Mate 20 Pro.

(IT mixer)