Na pomolu je velika tržišna borba između nekoliko velikih kompanija oko kupovine poznate britanske kompanije ARM

 

Prema najnovijim informacijama sada se u borbu za ARM uključio i Samsung, a već od prije tu su neki veliki tehnološki igrači koji bi ARM htjeli u svojem većinskom vlasništvu. Ali, s obzirom na vrlo dobar odaziv kompanija za preuzimanjem ARM-a, čini se kako rješenje ovog slučaja nećemo još tako brzo vidjeti.

Britanska kompanija ARM igra itekako važnu ulogu u modernom tehnološkom svijetu. Naime, ova se kompanija bavi stvaranjem dizajna čipova i seta instrukcija koji se koriste u modernim tehnološkim uređajima.

Veliki broj današnjih pametnih telefona ima čipove koji su kreirani na temelju dizajna ARM-a ili barem koriste ARM-ove setove instrukcija kao podlogu za upravljanje procesorom. Možemo reći da veliki dio današnjeg mobilnog tržišta se temelji na idejama ARM-a i zbog toga je ova tvrtka itekako važna u tehnološkom svijetu.

 

Samsung ne želi većinski dio

 

Kompanija ARM prije samo četiri godine postala je dijelom SoftBank portfelja. Danas taj trenutni vlasnik želi prodati većinski udio u kompaniji nekom novom konzorcijumu ili kompaniji. Kao jednog od glavnih kupaca mediji već neko vrijeme spominju kompaniju Nvidia. Tehnološki svijet ima oprečno mišljenje prema tom preuzimanju. Naime, vjerojatno postoji bojazan da će Nvidia znatno prodrmati trenutno stanje u ARM-u. To bi moglo uzrokovati razne probleme na tržištu čipova za mobilne uređaje.

Uz Nvidia kompaniju koja bi samostalno preuzela ARM, u igri se nalazi i jedan konzorcijum koji želi upravljati ovom ARM-om. U taj konzorcijum koji je sastavljen od nekoliko kompanija sada se uključio i Samsung, koji je jedan od vodećih proizvođača dijelova za mobilne uređaje. Samsung ne želi većinski udio, već samo želi biti dioničar u konzorcijumu kojeg čini nekoliko velikih kompanija.

Situacija oko ARM-a je poprilično komplikovana i pitanje je kako će se cijela priča oko preuzimanja ARM-a na kraju rasplesti. Bez obzira na rasplet, nadamo se kako će ARM i dalje nastaviti istim tempom te nuditi bolje i snažnije čipove za budućnost.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.