Južnokorejski predsjednik oslobodio ga je optužbi za podmićivanje kako bi mogao pomoći zemlji da prebrodi ekonomsku krizu.

 

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol pomilovao je Samsungovog potpredsjednika Jay Y. Lee-ja i oslobodio ga optužbi za podmićivanje u nadi da će oživjeti privredu zemlje. Lee je prvotno osuđen na pet godina zatvora 2017. nakon što je proglašen krivim za podmićivanje javnih dužnosnika da podupru spajanje dviju Samsungovih podružnica, što bi učvrstilo njegovu kontrolu nad tehnološkim divom. Izašao je na slobodu nakon godinu dana provedenih u pritvoru, ali je južnokorejski Vrhovni sud poništio tu odluku i naredio ponovno suđenje.

Dok je Lee osuđen na dvije i po godine zatvora početkom 2021. u tom ponovljenom suđenju, uslovno je pušten pola godine kasnije u razvoju događaja koji su građanske skupine opisale kao još jedan primjer popustljivosti pravosudnog sistema prema državnoj eliti. Sada se Lee ne mora brinuti da će ponovno biti poslan u zatvor zbog optužbi za podmićivanje — predsjednički oprost mu čak omogućava da se ponovno pridruži upravi Samsunga i da putuje u inostranstvo radi sklapanja poslova. Prethodno mu nije bilo dopušteno preuzeti službenu ulogu u Samsungu pod uslovima uslovnog otpusta, iako su ga čelnici kompanije obavještavali o najnovijim događanjima.

Prema Bloombergu, sada se očekuje da će Lee donijeti velike strateške odluke za tehnološkog diva, uključujući poslove vezane uz proizvodnju čipova. Korejska vlada je u izjavi rekla:

„U pokušaju prevladavanja ekonomske krize vitalizacijom gospodarstva, potpredsjednik Samsung Electronicsa Lee Jae-yong, čija je uslovna zatvorska kazna nedavno okončana, biće vraćen na posao.“

Slično je ministar pravosuđa Han Dong Hoon rekao na brifingu:

„Uz hitne potrebe za prevladavanjem nacionalne ekonomske krize, pažljivo smo odabrali ekonomske čelnike koji vode motor nacionalnog rasta kroz aktivna ulaganja u tehnologiju i otvaranje novih radnih mjesta za pomilovanje.“

U svom posljednjem izvkeštaju o zaradi, Samsung je objavio povećanje dobiti od 12 posto zbog slabe potražnje mobilnih i personalnih računara, za šta je okrivio „geopolitička pitanja i zabrinutost oko inflacije povrh kontinuirane slabe sezone“. Kompanija takođe očekuje da će potražnja za potrošačkim uređajima ostati slaba tokom sljedećih mjeseci.

Kao što je Bloomberg rekao, nije jasno namjerava li Jay Y. Lee preuzeti mjesto predsjednika Samsunga, što je upražnjeno mjesto otkako je njegov otac Lee Kun-hee preminuo 2020. Vrijedno je napomenuti da Lee još uvijek nije potpuno oslobođen pravnih problema, iako , a još uvijek bi se mogao suočiti s kaznom zatvora ako se proglasi krivim u drugom slučaju prevare i manipulacije dionicama. On će i dalje dolaziti na ročišta vezana za taj slučaj.

 

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.