Savjet bezbjednosti UN održaće prvi sastanak o potencijalnim prijetnjama vještačke inteligencije po međunarodni mir i bezbjednost, u organizaciji Ujedinjenog Kraljevstva, koje vidi ogroman potencijal, ali i velike rizike u mogućoj upotrebi vještačke inteligencije, na primjer u autonomnom oružju ili kontroli nuklearnog oružja

 

Savet bezbjednosti UN će 18. jula, prvi put u svojoj istoriji, održati sjednicu o vještačkoj inteligenciji, saopštila je stalna predstavnica Velike Britanije pri svjetskoj organizaciji Barbara Vudvord.

„Tokom predsjedavanja Velike Britanije, prvi put ćemo razgovarati o vještačkoj inteligenciji u Savjetu bezbjednosti“, rekla je Vudvord, prenosi TASS.

Ona je dodala da je cilj da se podstakne diskusija o upravljanju ogromnim mogućnostima i rizicima koje vještačka inteligencija nosi sa sobom.

Sjednicom će predsjedavati britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, a očekuje se da će govoriti generalni sekretar UN Antonio Gutereš i stručnjaci iz oblasti vještačke inteligencije.

Gutereš je najavio planove da u septembru imenuje savjetodavni komitet za vještačku inteligenciju kako bi pripremio inicijative koje UN mogu da preduzmu. Takođe je rekao da će pozitivno odgovoriti na novu agenciju UN za vještačku inteligenciju i predložio je kao model Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, koja je zasnovana na znanju i ima određena regulatorna ovlašćenja.

Krajem maja, stručnjaci, među kojima su i čelnici istraživačkih laboratorija za vještačku inteligenciju OpenAI i Google Deepmind, upozorili su da bi vještačka inteligencija mogla da dovede do izumiranja čovječanstva.

Oni su naveli da bi ublažavanje rizika od izumiranja od vještačke inteligencije trebalo da bude globalni prioritet, pored drugih društvenih rizika kao što su pandemije i nuklearni rat, iako postoje i oni koji kažu da su strahovi preterani.

Evropa je predvodila svijet u naporima da se reguliše vještačka inteligencija, što je postalo hitno sa pojavom nove vrste vještačke inteligencije koja daje AI chat robotima kao što je ChatGPT moć da generišu tekst, slike, video i audio koji podsjećaju na ljudski rad. Zakonodavci EU su 14. juna potpisali prvi svjetski set sveobuhvatnih pravila za vještačku inteligenciju, uklanjajući ključnu prepreku dok se vlasti širom svijeta utrkuju da obuzdaju vještačku inteligenciju.

(IT mixer)