Sony i Honda nedavno su najavili planove za zajedničku proizvodnju EV, pri čemu će se Honda fokusirati na proizvodnju a Sony će kreirati platformu za usluge mobilnosti

 

Kompanije Sony i Honda žele da formiraju zasebnu firmu koja će da proizvodi EV. „Dijelimo stav da je bolje da zajedničko preduzeće bude nezavisno, nego da ga vežemo za Sony ili za Hondu“, rekao je predsjednik i izvršni direktor Sony-ja Kenichiro Yoshida.

Yoshida nije otkrio više detalja, ali je rekao da postoji “mogućnost” da kompanije prodaju udio u zajedničkom preduzeću ili imaju inicijalnu javnu ponudu.

„Nadam se da ću u nekom trenutku u bliskoj budućnosti moći više da govorim o tome“, dodao je Yoshida.

carVertical banner - sponsored

Kompanije su najavile zajedničku firmu još u martu. Sony je rekao da ima za cilj da „ispuni svijet emocijama kroz moć kreativnosti i tehnologije“. Kompanija želi da stvori sistem mobilnosti “usredsređen na bezbjednost, zabavu i prilagodljivost”.

Prošle godine, Honda je najavila planove za prebacivanje čitave linije vozila na EV i vozila sa gorivnim ćelijama do 2040.godine. Shodno tome, kompanija će uložiti 40 milijardi dolara i lansirati 30 novih modela EV do 2030.godine.

Još nije jasno kako će se Sony uklopiti u te planove. Međutim, Honda je daleko iza svojih rivala. Njen jedini pravi EV koji se prodaje na zapadu je Niche, dok se u Evropi prodaje samo Honda E.

Sony vjeruje da bi druge tehnološke kompanije poput Apple-a, uskoro mogle da uđu u borbu i da će električna vozila postati sve više društvenija poput konzola za igre ili robotskog psa Aibo-a.

„Mobilnost postaje mnogo više od usluge“. Želimo da doprinesemo evoluciji mobilnosti pružajući osnovu mrežnim funkcijama,” rekao je Yoshida.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.