Amazon je kupio tri raketna lansiranja od SpaceX-a za projekat Kuiper

 

Amazon je objavio da je potpisao ugovor sa SpaceX-om, svojim glavnim konkurentom u poslu sa satelitskim internetom, za tri raketna lansiranja za projekat Kuiper jer se suočava sa rokom za slanje svoje letjelice u orbitu.

Ugovor je pobjeda za SpaceX i dodatna demonstracija da je njegova raketa Falcon 9 postala neizbježna za svemirsku industriju Sjedinjenih Država. Takođe dolazi nekoliko mjeseci nakon što je dioničar Amazona optužio kompaniju u tužbi da nije dodijelila ugovor o lansiranju SpaceX-u zbog rivalstva između osnivača Amazona Džefa Bezosa i osnivača kompanije SpaceX Ilona Maska.

Iako je Bezos osnovao i Amazon i Blue Origin, kompanije su odvojene cjeline.

Amazon je ranije najavio ugovore s tri druge raketne kompanije, uključujući Blue Origin, Bezosov svemirski poduhvat. Ali nijedna od tih raketa nikada nije poletjela, a prema licenci koju je izdala Federalna komisija za komunikacije, Amazon mora da pošalje u orbitu polovinu od 3236 satelita koje planira za svoje usluge do jula 2026. godine.

 

Misija „Protoflight“

 

Amazon je lansirao svoja prva dva prototipa satelita u oktobru. Raketa Atlas V, ponijela je prva dva Kuiper satelita u nisku Zemljinu orbitu. Misija, nazvana „Protoflight“, lansirana je sa baze Kejp Kanaveral na Floridi.

Kompanija je rekla da oba rade prema očekivanjima, „potvrđujući ključne tehnologije koje podupiru mrežu.“ Oba su dizajnirana za prenos internet signala na zemaljske stanice u udaljenim područjima koja nemaju pouzdan pristup širokopojasnoj mreži.

Amazon je proslavio uspješan let svoja dva prototipa, ali je rekao da je pred njim još dug put.

Kuiper je bio ideja na komadu papira prije nekoliko godina, a sve što smo do sada naučili iz naše Protoflight misije potvrđuje našu izvornu viziju i arhitekturu“, rekao je Rajeev Badyal, potpredsjednik tehnologije za projekat Kuiper.

„Pred nama je još puno teškog rada, a skaliranje za masovnu proizvodnju neće biti lako.“

Kompanija već ima dogovore za buduća lansiranja raketa različitih kompanija poput United Launch Alliance Vulcan, Ariane 6 kompanije Arianespace i New Glenn kompanije Blue Origin. Međutim, sve ove rakete se suočavaju sa kašnjenjima u procesu razvoja i neće biti u mogućnosti da izvrše svoje prve letove naredne godine.

Ugovor sa SpaceX-om odnosi se na tri lansiranja rakete Falcon 9. Amazon očekuje se da će lansiranja biti obavljena sredinom 2025. godine. Amazon ima planove da pokrene pilot projekte svoje usluge satelitskog interneta pod nazivom Projekat Kuiper do kraja naredne godine. Kompanija će uskoro započeti razvoj svojih satelita koji će podržavati tu uslugu.

Amazon je naveo u saopštenju da “dodatna lansiranja sa SpaceX-om nude još više kapaciteta za podršku rasporedu implementacije”.

(IT mixer)