Najbrži internet na svijetu ima impresivnu brzinu prenosa podataka od 1,2 terabajta u sekundi, što je više od deset puta brže od većine trenutnih glavnih internet ruta i označava značajan skok u globalnom internetu

 

Kina je predstavila najbrži internet na svijetu sa protokom od 1,2 terabajta po sekundi, nadmašivši predviđanja industrije za nevjerojatne dvije godine. Okosnica mreže, koja djeluje kao primarna ruta podataka koja povezuje Peking, Vuhan i Guangdžou, može da prenosi podatke preko 10 puta brže od trenutnih glavnih ruta.

Linija, koja obuhvata više od 3.000 kilometara optičkih kablova, aktivirana je u julu i zvanično predstavljena u ponedjeljak nakon što je uspješno prošla sve operativne testove. Ovo revolucionarno dostignuće rezultat je zajedničkog napora koji uključuje Univerzitet Tsinghua, China Mobile, Huawei  i Cernet Corporation.

Većina svjetskih internet okosnica trenutno radi brzinom od samo 100 gigabajta u sekundi. Čak su i Sjedinjene Države nedavno završile prelazak na svoju petu generaciju Internet 2, koja radi na 400 gigabajta u sekundi.

Veza Peking-Vuhan-Guangdžou je deo Kineske buduće internet tehnološke infrastrukture (FITI), decenijskog projekta koji predstavlja najnoviju iteraciju kineske nacionalne mreže za obrazovanje i istraživanje (Cernet).

Vu Đianping, šef projekta FITI na Kineskoj akademiji inženjeringa, pozdravio je superbrzu mrežu ne samo kao uspješnu operaciju, već i kao tehnološki proboj koji osnažuje Kinu da izgradi još brži internet.

Pored svojih tehničkih mogućnosti, mreža je ključna za nacionalno obrazovanje, istraživanje i nove potrebe za prenosom podataka za aplikacije kao što su povezana električna vozila i industrijska 5G tehnologija.

Razvoj mreže uključivao je domaću proizvodnju svih softverskih i hardverskih komponenti, označavajući pomak od prethodnog oslanjanja Kine na stranu tehnologiju. Tim predvođen Vu Đianpingom napravio je značajan napredak u ruterima, prekidačima i optičkim vezama, demonstrirajući rastuću moć Kine u internet tehnologiji.

(IT mixer)