Program „SpaceX“, lansiraće četvrti po redu satelit iz Turske krajem ove godine, koji će se zvati Turksat 5A

 

Ali Taha Koč, šef predsedničke Kancelarije za digitalnu transformaciju u zemlji, rekao je u utorak da satelit Turksat 5A gradi kompanija „Airbus Defense and Space“, pionir u vazduhoplovnoj tehnologiji.

„Sa Turksatom 5A, Turska će imati pokriveno područje koje obuhvata Bliski Istok, Evropu, Severnu Afriku i Južnu Afriku“, dodao je on.

Očekuje se da će Turksat 5A provesti više od 30 godina u orbiti, noseći 42 transpondera. Očekuje se da će satelit pružati televizijske usluge i poboljšati širokopojasne mreže za prenos podataka.

Turski Turksat 5B i prvi potpuno domaći satelit u zemlji Turksat 6A takođe su planirani da odu u orbitu u prvom kvartalu 2021, odnosno 2022. godine, izjavio je nedavno ministar saobraćaja i infrastrukture u zemlji Adil Karajismaloglu. Turksat 5B proizvodi se u pogonima u glavnom gradu Ankari.

Turksat 6A je domaći satelitski projekat i biće proizvod saradnje između ministarstva, organizacija i kompanija. To su odbrambena firma ASELSAN, Turkish Aerospace Industries (TAI) i CTech, zajedno sa Turksatom i vrhom naučnog tijela u zemlji, Naučnog i tehnološkog Tursko vijeća za istraživanje (TUBITAK). Ugovor za Turksat 6A potpisan je 15. decembra 2014. godine.

Karaismalolu je rekao da će se ta zemlja uvrstiti među samo 10 zemalja svijeta koje mogu da proizvode sopstvene komunikacione satelite.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.