Akcije kompanije „Tesla“ koje kotiraju na berzi u Frankfurtu pale su za 8,0 odsto jutros na ranom trgovanju, nakon ankete glavnog izvršnog direktora kompanije Ilona Maska na Twitteru o tome da li da proda jednu desetinu vlasničkog udjela u tom preduzeću.

Mask, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, napisao je u subotu na Twitteru da će prodati 10 odsto njegovih akcija u „Tesli“ ako korisnici ove društvene mreže podrže taj prijedlog.

Više od 3,5 miliona Maskovih pratilaca na Twitteru uključilo se u anketu, a njih 57,9 odsto je zaokružilo odgovor „da“, prenosi Rojters.

„Tesline“ akcije u Frankfurtu su pale su za 7,9 odsto na 980 evra na trgovaju u 7:31 časova po srednjoevropskom vremenu. Na Njujorškoj berzi, akcije ove kompanije su u 2021. godini zabilježile rast od 73,2 odsto, u odnosu na indeks Nasdak Kompzit koji je povećao vrijednost za 23,9 odsto u dosadašnjem toku godine.

Američka tv stanica CNBC izvještava da se Mask suočava s porezom od preko 15 milijardi dolara u narednih nekoliko mjeseci, što je vjerovatno pravi razlog zbog kojeg prodaje akcije.

„Bez obzira na rezultate ankete, Mask će najvjerovatno početi prodaju više miliona svojih akcija u ovom kvartalu. Razlog je predstojeći poreski račun od više od 15 milijardi dolara“, navodi taj medij.

(Tanjug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.