Samo što je BMW počeo da nudi onlajn pretplatu za grijanje sjedišta, koja je dostupna samo kada se doplati, a već stižu najave da će se ova funkcija hakovati

 

BMW je nedavno počeo da testira opciju plaćanja pretplate za grijanje sjedišta i volana u svojim automobilima. To je jedna od sve većeg broja softverski omogućenih funkcija koje su već ugrađene u automobile u fabrici, ali koje rade samo putem pretplate.

Asistencija za duga svjetla, koja automatski prigušuje farove kada nailaze vozila iz suprotnog smjera, takođe je dostupna u okviru mjesečne ili godišnje pretplate, kao i vještački generator zvuka za električna BMW vozila.

Vlasnici BMW automobila na domaćem, njemačkom tržištu plaćaju 17 evra mjesečno za aktiviranje grijanja sjedišta, dok „doživotno“ korišćenje iste usluge košta 385 evra.

carVertical banner - sponsored

Međutim, sada firma Bimmer Tech, koja se bavi unapređenjima modela bavarskog proizvođača, najavljuje da želi uz pomoć hakera da omogući vlasnicima da aktiviraju grijanje sjedišta za novije BMW modele (kao što su novi X1 i Serija 2 Active Tourer) bez pretplate, prenosi dpa.

Njihov cilj je i da pomognu korisnicima koji kupuju polovan automobil, za koji je prethodni vlasnik kupio tu funkciju, tako što bi je otključali za dalje korišćenje. Firme kao što je Bimmer Tech već godinama nude svoje usluge na raznim forumima kao što su Ebay i Etsy.

Pretplatničke usluge za automobile postoje već nekih desetak godina, ali nedavni potez BMW-a da naplaćuje grijanje sjedišta nije prošao dobro u javnosti.

„Uvijek slušamo naše klijente i tražimo načine da ponudimo funkcije koje žele. Sve dok BMW dozvoljava da grijači sjedišta budu aktivirani, možemo pomoći kupcima tako što ćemo to da im omogućimo“, rekao je Pol Smit iz firme Bimmer Tech za Vice magazin.

Stručnjaci, međutim, kažu da bi se hakovanje BMW-ovih funkcija moglo pokazati kao izazov.

Pretplate na određene funkcije način su za proizvođače automobila da ostvare prihod u unosnoj oblasti nakon prodaje, a premijum brendovi Audi, BMW, Mercedes i Porsche nude takve funkcije na zahtjev.

(DPA)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.