Prema izveštajima Wall Street Journal-a, nedavna nesreća Teslinog modela S u kojoj su poginule tri osobe izazvala je još jednu federalnu istragu Teslinog sistema autopilota

 

Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) sprovodi istragu i saopštila je da trenutno istražuje više od 30 incidenata u kojima je učestvovao Teslin autopilot.

Nesreća se dogodila 12. maja u Njuport Biču. Teslino vozilo je navodno udarilo u ivičnjak i naleteo na građevinsku opremu, ubivši sva tri putnika. Takođe, u bolnicu su upućena i tri građevinska radnika sa povredama bez opasnosti po život. Policija nije rekla da li je Teslin autopilot bio uzrok nesreće.

Tesla je jedan od brojnih proizvođača automobila koji su objavili sisteme za pomoć vozaču nivoa 2 koji su dizajnirani da olakšaju vožnju. Ti sistemi su ipak daleko od potpunog samostalnog upravljanja (nivoa 4 ili 5). Tesla posebno upozorava vozače da obrate pažnju na put i drže ruke na volanu.

carVertical banner - sponsored

NHTSA je prošlog avgusta saopštila da otvara istragu o autopilotu nakon 11 nesreća sa parkiranim vozilima hitne pomoći od 2018.godine koje su rezultirale sa 17 povreda i jednom smrću.

Sama NHTSA je kritikovana od strane Nacionalnog odbora za bezbjednost u saobraćaju (NTSB), zbog toga što ne osigurava da proizvođači automobila uključe prave bezbjednosne karakteristike u svoja autonomna vozila nivoa 2.

Predsednica NTSB-a, Jennifer Homendy nazvala je Teslinu upotrebu izraza „potpuna samovožnja“ za svoj najnoviji sistem autopilota „obmanjujućim i neodgovornim“, rekavši da je „očigledno doveo brojne ljude u zabludu da zloupotrebe tehnologiju.“

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.