Japanska kompanija Tošiba saopštila je da ima cilj da se podijeli na dvije kompanije umjesto na tri

 

Očekuje se da će se revidirani plan kompanije Tošiba suočiti sa velikim protivljenjem hedž fondova, od kojih su mnogi bili protiv bilo kakve vrste podjele i više bi voleli da poznati konglomerat opterećen skandalima izađe na berzu u neizmjenjenom stanju.

U sklopu restrukturiranja, Tošiba će odvojiti svoje poslovanje sa uređajima, uključujući i jedinicu za napajanja računara i fleš memorije. Raniji plan podjele u tri kompanije podrazumijevao je jednu za energiju i infrastrukturu, drugu za uređaje i treću za memorije i napajanja, piše Rojters.

Tošiba takođe namjerava da poveća prinos akcionara na 300 milijardi jena (2,6 milijardi dolara) u naredne dvije godine, što je tri puta više u poređenju sa ranijim ciljem za prinos od 100 milijardi jena. Akcije industrijskog konglomerata porasle su za 1,6 odsto nakon objave ove vijesti, prenosi Blic

 

Akcionari se pitaju ili ne?

 

U saopštenju je objašnjeno da je novi plan restrukturiranja jednostavniji, da bi smanjio troškove i da bi olakšao ostvarivanje saveza sa strateškim partnerima.

„Nismo mijenjali plan da izbjegnemo konfrontaciju sa akcionarima“, rekao je izvršni direktor Satoši Cunakava u svom obraćanju.

On je rekao da će revidirano restrukturiranje biti stavljeno na glasanje akcionara na vanrednoj skupštini u martu sa pragom odobrenja iznad 50 odsto.

Neki investitori su rekli da sumnjaju da je novi plan osmišljen da omogući kompaniji da izbjegne glasanje akcionara za koje bi bilo potrebno uobičajeno dvotrećinsko odobrenje.

Zvaničnik jednog od 15 najvećih akcionara, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je za Rojters da vjeruje upravo da je menadžment promijenio plan kako bi „sam sebi odgovarao“.

Pravni stručnjaci kažu da je za razdvajanje potrebna podrška dvije trećine akcionara kada vrijednost imovine koja se izdvaja čini više od petine ukupne imovine. S druge strane, predstavnici Tošibe su rekli da čak ni za trostruko razdvajanje ne bi trebalo dvotrećinsko odobrenje prema revidiranom zakonu.

Tošiba je imala spornu istoriju sa svojim stranim akcionarima, koji zajedno posjeduju oko 30 odsto kompanije.

Prošle godine je istraga koju su naručili akcionari otkrila da je konglomerat bio u dosluhu sa japanskim ministarstvom trgovine – koje vidi Tošibu kao strateško bogatstvo zbog nuklearnog reaktora i odbrambene tehnologije – da bi sprečio inostrane investitore da steknu uticaj na sastanku akcionara 2020. godine.

Tošiba je takođe zatražila da Kajoksija (Kioxia), kompanija za proizvodnju memorijskih čipova u kojoj ima 40,6 odsto udjela, sprovede IPO što je prije moguće. Takođe razmatra potencijalnu prodaju svog udjela u ovoj kompaniji, prenosi list.

(Blic)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.