TSMC je na dobrom putu da pokrene masovnu proizvodnju novih 5nm čipova. Prema navodima onih koji su upoznati s tim, proizvodnja će započeti u aprilu, što je u skladu s planovima kompanije da započne masovnu proizvodnju 5nm čipova u prvoj polovini ove godine.

Kompanija TSMC već nekoliko godina radi na proizvodnom procesu 5nm čipova i druga je koja koristi ULV (postupak ultraljubičaste litografije). Proces 7nm+ bio je prvi i korišten je na najnovijim vodećim SoC-ovima.

Svi znamo prednosti manjeg čipa – povećana gustoća tranzistora i smanjena potrošnja energije. Koristiće se u kompjuterskom hardveru i u mobilnim uređajima. U stvari, TSMC kaže da je kapacitet fabrike već pun i da više ne može primati narudžbe. Prema analitičarima, ova nova proizvodna linija ove godine će iznositi oko 10% prihoda kompanije.

Na Geekbench-u primjećen Nvida RTX 2080 Super Max-Q mobilni GPU

A što se tiče starijeg 7nm čipa, TSMC će ga nastaviti poboljšavati radi boljeg prinosa i na kraju će ga učiniti šire dostupnim za potrošače srednjeg ranga.

(GSMarena)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.