Google Play krenuo s uvođenjem alternativnih metoda naknade za tranksakcije

 

Tužba koju je Epic Games pokrenuo protiv Google-a i Applea zbog naknade za transakcije koje se obavljaju u samoj igri, a ne njihovim platformama, urodila je plodom i obje velike kompanije morale su da promijene navike. Iako, postoji cijeli niz „napisanog između redaka“…

Dok je Južna Koreja na državnom nivou odlučila da reguliše situaciju i uvede tzv. „Anti-Google“ zakon, nije uspjela dovesti do potpuno „čiste“ situacije. Jer, Google i dalje ima platformu koja se koristi te samim time može uvesti određena pravila. Njih nitko ne mora da prihvati, ali u tom slučaju, ne može ni da je koristi.

Konkretnije, iako se unutar aplikacija onemogućava korišćenje Google Play načina naplate, nemoguće ju je zaobići u potpunosti. Dakle, postoji alternativa za naplatu, ali developeri moraju korisniku da ponude želi li koristiti nju ili Google-ovu. S tim da će u slučaju izbora alternativne metode, developeri svejedno moraju da plate naknadu Googleu.

Ona je umjesto 15 posto snižena na 11 posto, ali svejedno postoji pa se nije previše postiglo. I to je taj detalj koji „bode u oči“. Google i Apple su toliko dominantni da sebi mogu da dozvole „uzmi ili ostavi“ situaciju.

Kad god dođe neki zakon, kad god prođe neka tužba, oni će to da uvaže i uvedu novi set pravila koji ne mijenja previše na stvari jer se na kraju sve svodi na „uzmi ili ostavi“.

Evropska unija je prislila Google da uvrsti na Android uređaje druge internet pregledače i pretraživače prilikom prve instalacije sistema, šta je Google i učinio – ako konkurencija plati da bi bila tamo.

Tako je i sad. Naknada se smanjila, ali postoji još uvijek, iako je suština cijele priče bila u tome da se izbjegne.

Iz Google-a će reći da to rade jer se koristi njegova platforma, ali u Android okruženju praktički je nemoguće izbjeći je. To na kraju ponovo dovodi do problema koji stvara taj trenutno postavljeni monopol…

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.