Američka društvena mreža Twitter je saopštila da će platiti 809,5 miliona dolara u sklopu nagodbe povezane sa kolektivnom tužbom, u kojoj se tvrdi da je ta kompanija obmanula investitore u vezi sa podacima o rastu njene korisničke baze i o tome koliko korisnika je imalo interakciju sa ovom platformom.

Kompanija iz San Franciska je saopštila da se predloženom nagodbom, koju i dalje mora da odobri sudija, rješavaju sve tužbe protiv te kompanije, i da Twitter ne priznaje bilo kakve prekršaje, prenosi agencija AP.

U prvobitnoj tužbi, koju je 2016. godine podnijela investitorka u Twitteru Doris Šenvik, navodi se da su rukovodioci Twittera „svjesno dali netačne javne izjave u vezi sa ovim pokazateljima i da nisu otkrili interne informacije, što je rezultiralo naduvanom cijenom akcija koja je pala kada je istina o angažovanju korisnika postala poznata“.

Kompanija je saopštila da planira da iskoristi gotovinu za plaćanje nagodbe u četrvtom kvartalu 2021. godine, i da očekuje da će kao rezultat toga uknjižiti jednokratni gubitak.

U tužbi se navodi da su rukovodioci Twittera 2014. godine saopštili da se očekuje da će se prosječna mjesečna baza korisnika, srednjoročno gledano, značajno povećati „na preko 550 miliona“, i na „preko milijardu“ gledano na duže staze.

U 2019. godini, Twitter je prestao da prijavljuje mjesečne podatke o korisnicima, a sada objavljuje samo dnevni broj korisnika.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.